Започна големият ремонт на Ески джамия

STZAGORA.NET

След 135 дни ще се открие Музеят на религиите

В понеделник, 4 април,  започна мащабна дейност по възстановяване на старозагорската Ески джамия и превръщането й в единствения в България Музей на религиите. Старозагорци вече са свидетели, че сградата е заградена с тараби, а в дворното и във вътрешното пространство щъкат строителни работници.

Търга за ремонтните дейности, обявен от Министерството на културата, спечели Консорциумът от старозагорските строителни фирми “Тера строй”, “Зара строй”, “Кайраси” и “Дончев”, и пловдивската реставраторска фирма “Джовани”. Управител на консорциума е Иван Славов, който е същевременно управител и на “Тера строй”. Главен технически ръководител е инж. Любомир Славов.

“Задачата ни е пълна реставрация и консервация на всички стенописи – уточни инж. Любомир Славов. – Технологично най-голям е проблемът с покривната конструкция. Голямото кубе, по-малките кубета, корнизите и водобраните ще бъдат покрити като оригинала с оловна ламарина. Ще се възстановят водни и електрически инсталации и ще се инсталира необходимото художествено осветление. От конструктивна гледна точка предстои усилване на конструкциите на сводовете, тъй като много от обтегачите са съвършено компрометирани. Наблюдават се и много пукнатини в зоната на сводовете.

В момента се изгражда скелето с цел максимално бързо да се даде фронт на реставрационната дейност, която е в много голям обем.

Всичко ще бъде почистено и експонирано ин ситу (на място), така както археолозите са направили откритията. Предвидени са пасарелки и примостия, така че да има пълен комфорт за визия и в същото време безопасност при посещението на обекта.

Ще се работи максимално на две смени, тъй като срокът за изпълнение на обекта е 135 дни от датата на подписването, което вероятно ще стане днес или утре.”

На 12 ноември 2009 г. Министерството на културата подписа във финансовото министерство договор за изпълнение на най-големия и скъп проект “Реконструкция и консервация на Ески джамия в Стара Загора и превръщането й в Музей на религиите”. Проектът е на стойност 2360 хил.лв. и трябва да се изпълни за 24 месеца с всички работни фази, в т.ч. и реклама.

По проект Раннохристиянската църква (ХI-ХIII в.), която се намира в молитвения салон, ще бъде частично укрепена, тъй като северната й страна е застрашена. Ще се изгради подход към църквата и площадка, от която ще има видимост към християнския и античния обект, който е светилище от античната епоха.

Основна част от средствата ще бъдат използвани за спасяване на стенописите. Голяма част от тях в най-долния им край са рухнали през последните години поради проникващата влага, която отлага живописния пласт. Те ще бъдат само фиксирани към основата, така че да се предотвратят последващи загуби. Запазените стенописи ще бъдат освежени. Много от тях са скрити от по-късни замазвания с вар, което може лесно да бъде отстранено и да се покаже оригиналната украса на паметника. Реставраторите споделиха, че има много интересни изображения по стените на джамията и си струва да бъдат експонирани както трябва. Цветовете им не са загубили своя колорит, просто не са почистени през вековете.

Ще бъдат възстановени каменните решетки на прозорците, които ще бъдат затворени.

Тъй като Ески джамия се превръща в музей, ще има и богата експозиция от артефакти във витрини, самостоятелно стоящи каменни детайли, най-вече надгробни паметници, които показват мултирелигиозния характер на града през вековете, различни култове, религии и практики.

Теоретично ще има възможност за провеждане на камерни концерти, срещи, дискусии и пр.

След ремонта джамията ще се превърне в Музей на религиите, което не бива да се смесва с място за упражняване на религиозна дейност. Проектът има за цел да насърчи културно-историческия туризъм в региона.

Единствената сграда, оцеляла след опожаряването на Стара Загора по време на Руско-турската война през 1877 година, е Ески джамия. Според запазен надпис строежът е бил завършен през 1409 година.

При разкопки в молитвения салон през 2001 г. археолозите откриха основите на християнска църква от втората половина на ХI и началото на ХII век. Под нея възкръсват останките на тракийски некропол.

Така на това място са битували последователно четири различни епохи – тракийска, раннохристиянска, средновековна и османска. Според специалистите християнската църква вече не е съществувала по време на изграждане на джамията, но планът на джамията следва нейните основи.

Ески джамия в Стара Загора е със статут на художествен и архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение.

Росица РАНЧЕВА
-vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн