Неутрализирана е престъпна група, извършила множество телефонни измами в цялата страна

STZAGORA.NET

Комисар Алекси Алексиев, директор на ОД МВР – Стара Загора, показва едно от разлепените навсякъде предупреждения на гражданите срещу измами. До него е Златка Падинкова – началник на сектор “Престъпления против собствеността” при Главна дирекция “Криминална полиция”.

Това бе съобщено на състоялата се днес в ОДМВР – Стара Загора пресконференция с участието на Алекси Алексиев – директор на ОДМВР – Стара Загора, Златка Падинкова – началник на сектор “Престъпления против собствеността” при Главна дирекция “Криминална полиция”, Кръстин Кацаров – прокурор от Районна прокуратура – Казанлък и Иван Любенов – зам.-директор на ОДМВР.

Специализираната полицейска операция за задържане и неутрализиране на извършителите на телефонни измами е разпоредена от главния секретар на МВР и се проведе на 30.03.2011 г. под ръководството на Главна дирекция “Криминална полиция” – МВР, с участието на служители от ОДМВР – Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и РУ “Полиция” – Казанлък.

В частен дом в гр. Дългопол, в момент на извършване на измама, са задържани В.Н. (20), Н.Г. (30) и А.Г. (34) – всички от гр. Ветово, обл. Русе. При задържането едно от лицата е хвърлило в горяща отоплителна печка използвания от него мобилен телефон, опитвайки се да го изгори. На същата дата в Бургас е задържан и 26-годишният И.Т., нает от групата да се среща с потърпевшите и да получава сумите, предмет на престъпленията.

В хода на процесуално-следствените действия от частни адреси в Дългопол, Бургас и Ветово са иззети 11 мобилни телефона и голям брой сим-карти, които измамниците са използвали при осъществяване на престъпната си дейност. Иззети са още газов пистолет, тефтер с адреси и описани суми, както и 4780 лв. и 30 евро – получени от измамени казанлъчани в периода 26.03–29.03.2011 г.

Задържаните са извършвали измамите основно по схемата “спешна операция на близък”, при която измамниците научават кода за автоматично избиране на определен град и започват да звънят на произволно избрани стационарни телефони – докато попаднат на по-податливи и доверчиви граждани (обикновено – хора в пенсионна възраст). Потърпевшият чува в слушалката глас на плачещ и разстроен човек (най-често жена), който, говорейки несвързано, моли за помощ. Плачът пречи на гражданите да разпознаят дали гласът действително им е познат и същевременно активира страховете и загрижеността към близките им хора. Тогава те несъзнателно произнасят името на свой роднина.

Веднага след това разговорът се поема от мъж, който се представя за лекар, а напоследък дори “професор” и обяснява че назованият родственик е в болница, защото е пострадал при пътна злополука, падане от автобус или друг инцидент и поведението му е неадекватно, защото изпитва силна болка и са му дадени медикаменти. Мнимият медик заявява, че травмата е много тежка и се налага спешна операция, за да не стигне до ампутация или трайна инвалидност. С лекота убеждава жертвата, че е необходимо да покрие разходите за транспортиране, поставяне на златен пирон или платинена шина, за избор на екип и т.н., които не се поемат от здравната каса.

Исканата сума е в порядъка на няколко хиляди лева. Срещата за предаване на парите обикновено се организира пред дома на жертвата, на автобусна спирка или пред обществена сграда, в т.ч. в близост до болница. В повечето случаи измамите се извършват през деня – когато по-младите членове на семейството са на работа и останалите сами в жилището възрастни хора нямат пряк контакт с тях. Има и случаи, при които е обажданията стават през нощта или рано сутрин – тогава измамниците разчитат, че когато хората са сънени и разтревожени е по-лесно да бъдат объркани и заблудени и по-трудно ще се решат да се обадят на своите близки.

“От проведените до момента оперативно-издирвателни мероприятия са събрани данни за съпричастност на задържаните към над 50 измами на граждани от областите Стара Загора, Бургас, Хасково, Варна и Сливен, като 20% от жертвите обаче не са се оплакали в полицията – заяви главен инспектор Златка Падинкова. – По първоначални данни само от началото на годината “печалбата” от престъпната им дейност възлиза на над 100 000 лв. Характерна за този тип престъпления е, че се извършват дистанционно – жертвата и посредникът нямат пряк визуален и физически контакт с основните извършители и това затруднява разследващите при документирането на този тип престъпления”. Общо 37 са заявените до момента престъпления, извършени от групата. Работата по доказване на престъпната й дейност продължава.

И тримата мъже от Ветово са многократно осъждани. В.Н. има шест присъди за измама, опит за измама и управление на МПС, без да притежава правоспособност. Четири пъти е осъждан като непълнолетен, в т.ч. през 2008 г. в Стара Загора за измама (пробация). Н.Г. е с две условни присъди за измами в Разград, Русе и с. Смирненски. А.Г. е с 11 осъждания за кражби, измами и вещно укривателство (4 условни). 7 от присъдите са за измами, извършени в периода 2001-2006 г. на територията, обслужвана от ОДМВР Пловдив, Русе, Варна, Велико Търново, Сливен и др.

“На четирите лица са повдигнати обвинения по чл. 210 от НК и с постановление на Районна прокуратура – Казанлък са задържани за 72 часа – поясни прокурор Кацаров. Деянията са извършени в условията на специален и опасен рецидив, което дава основание за прилагане на по-тежка квалификация”. Той обяви, че е внесено искане пред РС–Казанлък да им бъде взета и постоянна мярка за неотклонение “Задържане под стража”.

“Високата обществена опасност на този тип деяния са отчетени от ОДМВР–Стара Загора и са предприети различни действия за предотвратяването им. Служителите на полицията са провели множество срещи с граждани, на които са изяснявани механизмите на измамите и правилните начини на реагиране, отпечатан е плакат в голям тираж, който е поставен на обществени места в градовете и селата в областта” – подчерта комисар Алексиев. Той благодари на медиите за множеството превантивни материали по темата, благодарение на които много от опитите за измами на престъпниците са били осуетени.

Главен инспектор Падинкова изрази благодарност към служителите от дирекциите, участвали в операцията за постигнатото добро взаимодействие и комуникация, за бързото и ефективно реагиране.

Говорител на ОД МВР: Й. Георгиева
-

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн