ТЕЦ “Ей И Ес Гълъбово” ще заработи до края на април

STZAGORA.NET
“Двата блока на новата ТЕЦ “Eй И Ес Гълъбово” ще влязат в експлоатация до края на април”, обяви на пресконференция вчера изп. директор на централата Рой Рийд. В този период обаче няма да бъде достигната проектната мощност, планът е всеки блок да работи с 210 мегавата нето. “Екип от висококвалифицирани български специалисти и експерти от чужбина работят усилено и имаме оптимистичната идея, че ще постигнем целта си”, добави Рийд. Очаква се централата да достигне пълния си капацитет от 670 мегавата до края на годината.

Още от понеделник ще бъдат възстановени доставките на въглища от “Мини Марица-изток”. “Колко въглища ще изгаряме, зависи от това как НЕК ще диспечира централата. Може да използваме 1000 тона на час, ако работим на пълен товар”, каза още изпълнителният директор.

“След почти 10 години и преодоляване на много предизвикателства и препятствия, сме на финалния етап”, посочи Питър Литгоу, изпълнителен директор на “Ей И Ес България”. Общата стойност на инвестицията е 1.3 млрд. евро, а до момента за изграждане на централата и съоръженията са вложени 1.2 млрд. евро. “Ей И Ес” са поели ангажимент към българското правителство и ще спази ангажиментите си, ще въведем централата в действие възможно най-бързо, а ако са необходими допълнителни средства за това, компанията ще ги предостави”, увери Литгоу. Той е категоричен, че допълнителните инвестиции няма до доведат по промяна в договорираната цената на ел.енергията, която ще се изкупува от НЕК.

До момента в “Ей И Ес” са назначени 415 души на трудов договор, а максималният броя на трайно заетите ще бъде 420. Голяма част от работата ще бъде дадена на подизпълнители – местни фирми, с които компанията има вече сключени договори. Към днешна дата в централата работят 200 подизпълнители и този брой вероятно ще се увеличи, прогнозира Рой Рийд.

И двамата мениджъри запазиха дискретност по въпроса за прекратяването на договора с френската компания “Алстом Пауър”, отбелязвайки единствено, че договорът е бил за проектиране, доставка и изпълнение, а изпълнителят не е спазил задълженията си да бъде готов проектът до датата, за която е било постигнато споразумение.

“Eй И Ес” ще продължи и в бъдеще политиката си за корпоративна социална отговорност в региона. Компанията има договореност с община Гълъбово, която ще бъде изпълнена. “Планираме да започнем големия проект за ремонт на пътя в най-скоро време. Поели сме ангажимента. Полагаме много усилия в региона, за да подобрим условията на живот на хората”, заключи Рой Рийд.

Йовка ВЕЛИКОВА
Таня ИВАНОВА
-vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн