Смрад и некролози от изоставени пестициди

STZAGORA.NET
Неописумема смрад продължава да се разнася от 60-те тона пестициди, складирани в частен имот, бивша собственост на приватизираната фирма “Агрохим спектър” в Стара Загора. При вятър вонята стига до жилищните сгради на кв.”Кольо Ганчев”.

На 10 метра от пестицидите работят хора, при това в полуоткрито хале. На входа на най-близката до сметището сграда (бивша собственост на “Агрохим спектър”) има три некролога на мъже от 70 до 72 години. По неофициална информация, тримата са работили като пазачи на обекта и за да се стоплят, изгорили палетите, върху които са били поставени варелите с опасния отпадък. И тримата са починали през 2010 г. през шест месеца.

Решението на проблема с изоставените от 13 години пестициди е свързано с осигуряването на 135 000 лв. Толкова е ценовото изражение на офертата на лицензирания базов склад в с.Черна гора, община Братя Даскалови. В сумата са включени транспортиране на пестицидите, трайното им съхранение и саниране на почвата.

Кой ще осигури парите, не е ясно. От РИОСВ ни информираха, че в началото на март т.г. са взети почвени проби, които се изследват в Регионалната лаборатория на ИАОС в Стара Загора. Когато резултатите бъдели готови, тогава щяло да се реши какво ще се прави.

Да, но проблемът е с давност от 13 години, а за решаването му се работи от 7-8 години – чисто административно и безрезултатно до ден-днешен. Въобще защо е необходимо да се харчат пари са изследване на почвата около варелите, след като е очевадно, че част от тях са разпломбирани и в района не може да се диша?! Още ли некролози трябва да облепят сградата, за да бъде премахнат опасният отпадък от имота в областния град?!

Йовка ВЕЛИКОВА
-

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн