Вагон от личния влак на цар Фердинанд гние на гара Стара Загора

STZAGORA.NET
Изложен на капризите на времето, очаква да бъде предаден за скрап вагон от личния влак на българския цар Фердинанд. По време на Балканската война влакът е домувал на гара Стара Загора, където е бил и щабът на Върховното главно командване. По-късно, вече по времето на т.нар. “социалистическо общество”, личната влакова композиция на царя е била разпарчосана и в средата на 50-те години на миналия век един от нейните вагони се е завърнал на гарата в Стара Загора.

“Работя вече 28 години в структурите на БДЖ и през всичкото това време вагонът беше тука”, съобщи за “Старозагорски новини” Николай Гичев от дружество “Приятели на старозагорския музей”. Железничарят, който е и активен член на клуб “Традиция”, съобщи, че въпросният вагон е произведен през 1912 година в германския град Гота и дълго време е служил вярно на двама царе и техните семейства. Допреди няколко години в него са домували дежурните работници от служба “Възстановителен влак”, а сега просто ръждясва с катинари на вратите. Възрастни служители на БДЖ от Стара Загора разказват, че в началото в него е имало няколко реда пердета, часовник, който е показвал едновременно западно-, средно- и източноевропейско време, барометър и специално котелно помещение за отопляване на височайшите особи. При едно от почистванията му са открити замазани с боя седефени инкрустации, които и да днес правят впечатление с майсторската си изработка.

Вагонът от царския влак има спално помещение, кабинет и обширен салон, в който най-вероятно са заседавали висшите военни от тогавашната българска армия. Возило от същата композиция преди време е имало и на гара Пловдив, но във връзка със състоянието му е бил предаден за скрап. Общо от царската композиция са останали сравнително запазени три вагона, които в момента се намират в железопътния музей в Русе.

“Нашата идея е този вагон да бъде възстановен, за което ще е нужна инициатива на Регионалния исторически музей, който да направи съответното предложение на Общинския съвет в Стара Загора”, сподели пред наш репортер Николай Гичев. Той предлага това да стане във връзка с приближаващата стогодишнина от началото на Балканската война и дава идея вагонът да бъде прикачен към т.нар. “септемврийски” локомотив пред гарата. Според него локомотивът и вагонът са почти на една и съща възраст, пък и съвсем не е доказано, че именно тази парна машина е карала въстаници през 1923 година. Гичев смята, че такава инициатива би била добре дошла за Стара Загора, откъдето през 1912-1913 година са били командвани войските, участвали в покрилите се с неувяхваща слава битки при Люлебургаз, Чаталджа и Одрин. Предложението на Гичев се посреща с особен интерес от местната структура на ВМРО, чийто доскорошен председател, а сега член на националното ръководство на “войводите” Кристиян Петков е категоричен, че твърдо ще подкрепи патриотичната идея.

“Само че трябва да се бърза, покривът на вагона е пробит и тече, малко време остава и ще загубим тази реликва от българската история”, подчерта Петков.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн