12 деца в болницата след вечеря в старозагорска механа

STZAGORA.NET
Четири осемгодишни деца са приети в петък – 25 март, в Детско инфекциозно отделение на МБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович” с повръщане. Малчуганите са от Русе, самодейци, участници в националния конкурс “Орфеево изворче” в Стара Загора. Те са били настанени в хотел “Железник” и са се хранили в механа “Хановете”. Злополучната вечеря била кюфтета на скара, с гарнитура лютеница и пържени картофки.

“Децата са приети в отделението в петък с повръщане, коремни болки, а едното е било с диария. Още осем от тази група предпочетоха да се приберат в Русе и по данни на нашите пациенти са в болницата в родния си град. Лекувахме ги със задължителните вливания със системи и те вече са добре. Утре (б.р. – днес 29 март) ще бъдат изписани. Все още обаче няма резултати от взетите проби.” Това съобщи вчера за “Старозагорски новини” д-р Йорданка Кючукова, завеждаща Детската инфекция.

Предполагаемата диагноза е ентероколит.

Сигналът за болните деца е постъпил в Областната дирекция по храните в 19.30 часа на 27 март т.г. Веднага е била сформирана комисия с участието на инспектори от отдела по храните и служители от Първо РУ “Полиция”. При проверка в механа “Хановете” са установени нарушения от хигиенно-санитарен произход.

Час след подаването на сигнала комисията е наложила възбрана на кухнята в заведението, съобщи директорът на Областната агенция по храните д-р Генади Ганчев. Възбрана е наложена и на намерените на място хранителни продукти, които ще бъдат насочени за унищожаване в екарисаж. Агенцията е работила в синхрон с Регионалната здравна инспекция.

От РЗИ информираха вчера, че са взели проби от външна среда, от дезинфекционни разтвори в хранителното заведение. Резултатите ще са готови до три дни, увери д-р Ваня Карабойдева.

Наематели на търговски обекти в сградата, където е въпросната механа, припомнят, че преди година-две същото заведение е било затворено от РИОКОЗ за проблеми с питейната вода. Заради неуредици във водопроводната мрежа се смесвали фекалните отпадни води с питейната вода и замърсявали ресторанта, който е в приземния етаж. Вероятно и заради това често се сменят наемателите тук, коментират съседи.

Дани МИЛЕВА
Йовка НИКОЛОВА

Ето и текста на прессъобщението от РЗИ – Стара Загора, което получихме преди малко:

Четири деца с ентероколит след консумация на една и съща храна

Информираме Ви за възникнал най-вероятно хранителен взрив с неизяснен засега етиологичен причинител.

Група деца, пътуващи от гр. Русе организирано с автобус, са пристигнали в гр.Стара Загора на 25.03.11 г. вечерта и са вечеряли в ресторант в града. Няколко часа по-късно децата са получили болки в корема и започнали да повръщат.

През нощта на 25.03. срещу 26.03. в Детско инфекциозно отделение на МБАЛ АД – Стара Загора са хоспитализирани 4 деца на възраст между 8 и 11 години с диагноза Ентероколит. Единствено детето на 11 год. е и с разстройство. Една от майките-придружителки, консумирала същото меню, също е с оплаквания. По данни на учителката, придружавала децата, към 17 часа на 27.03.11 г. в гр. Русе в МБАЛ – инфекциозно отделение са хоспитализирани още 8 деца от същата група.

Извършено е съвместно епидемиологично проучване от екип с представители на дирекции „Надзор на заразните болести” и „Здравен контрол” на РЗИ – Стара Загора.

Взети са материали за изследване от заболелите лица и от персонала на заведението.

Взети са още и утривки от външна среда за микробиологичен контрол, както и проби за химичен контрол на качеството на дезинфекцията.

Епидемиологичното проучване продължава.

РЗИ-Стара Загора поддържа непрекъснато взаимодействие с РЗИ-Русе и Областна дирекция по безопасност на храните – Стара Загора.

Д-Р ЗЛАТИНА НАНЕВА
Директор на РЗИ – Стара Загора

-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн