Няколко чиновници отрязали 20 хил. животновъди от помощи

STZAGORA.NET

Динко Господинов

“Основната задача, която на първо време стои пред българските животновъди, е да се справим с т.нар “слой”. Това са площи, подходящи за подпомагане по схемата за единно плащане на площ (СЕПП)”, заяви вчера пред “Старозагорски новини” председателят на УС на Браншовия съюз на животновъдите (БСЖБ) Динко Господинов.

Господинов, който е и легитимен председател на УС на сдружението на млекопроизводителите от регион Стара Загора, съобщи, че в момента в страната има близо 20 хил. животновъди, които според този слой са лишени от подпомагане. Според него в настоящия момент в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) има няколко висши чиновници, които по свое усмотрение и по неизвестни критерии определят кои стопани ще получават субсидии по тази схема и кои – не. Господинов бе категоричен, че не може животновъд, който две или три предходни години е получавал субсидии по тази схема, изведнъж не само да не получава, а и да връща пари от минали субсидии. Самият той е обследвал такива парцели и според него те отговаряли на всички условия за подпомагане.

Схемата за единно плащане на единица площ се прилага при животновъдите за субсидиране на пасища и мери. Максималният й размер на хектар земеделска земя е левовата равностойност на 25.33 евро. Одобрените схеми за национални доплащания за краве мляко са направени въз основа на размера на разпределената индивидуална квота на различните стопанства. Избираеми за подпомагане са стопанства, които имат млечна квота 10 или повече тона, получена по реда на наредба на МЗХ от 2007-а. Според източници от животновъдния бранш, за неуредиците по СЕПП са виновни наследените от МЗХ кадри от правителството на тройната коалиция. Както е известно, това министерство се бе превърнало в запазена марка на Движението за права и свободи.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн