Над 150 граждани участваха в протест срещу ценовия шок

STZAGORA.NET

Огромен черен транспарант с надпис “Държавата гние – проблемът сте вие” разпънаха в съботния ден пред Клиентския център на електроразпределителното дружество EVN в Стара Загора членове и симпатизанти на ВМРО – Българско национално движение. Инициативата на “войводите” бе в рамките на националния протест срещу шоковото поскъпване на горивата и основните хранителни продукти и въпреки че събота беше работен ден, той беше подкрепен от над 150 души, които издигнаха партийните и националните знамена.

“Монополистите в България провеждат политика на геноцид спрямо българската нация”, заяви от импровизираната трибуна членът на Националния изпълнителен комитет на ВМРО-БНД Кристиян Петков.

В словото си воеводата подчерта, че този монополизъм пречи на родния бизнес да бъде конкурентоспособен на българския и международния пазар, пречат и на възрастните хора, които пестят от оскъдния си залък, за да си платят тока и водата.

“Ние от ВМРО приветствахме приватизацията, но тя не се оказа такава, за каквато мечтаехме”, направи ретроспекция на миналото Кристиян Петков. Той уточни, че от партията му са се надявали приватизацията на енергоразпределителните и водоснабдителните дружества да доведе до по-ниски цени на енергоносителите и до по-качествени услуги от страна на фирмите-приватизатори. Според ВМРО в настоящия момент, докато цената на тока растяла в пъти, също така в пъти падало качеството на предлаганите услуги. Петков бе категоричен, че така не бива да продължава и че българинът най-после трябва да заживее “като бял човек в собствената си държава”.

На свой ред зам.-председателят на централния комитет на воеводите Ангел Джамбазки, който също присъстваше на протеста, заяви, че той е срещу цените на всичко – цени, които са несправедливи, непоносими, ненормални и невъзможни. Според него било ненормално да се обяснява, че захарта поскъпвала заради стълкновения в Египет или Либия. Той подчерта също, че било ненормално да зареждаме с най-скъпия дизел в Европа, при положение, че имаме рафинерия на брега на морето.

Протестът на ВМРО-БНД бе подкрепен от представители на пенсионерски организации, както и на граждански сдружения. Инициативата на воеводите завърши със своеобразен автопоход, започнал от Клиентския център на EVN по улиците “Генерал Столетов”, “Свети Патриарх Евтимий”, “Генерал Гурко” и “Цар Симеон Велики”, и завършил в квартал “Железник”. Организаторите от ВМРО бяха категорични, че този протест ще бъде последван и от други инициативи, които според тях трябвало да накарат гражданското общество да прояви по-голяма активност в защита на интересите на всички български граждани.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-

социални бутони

1 коментар on “Над 150 граждани участваха в протест срещу ценовия шок”

  • anonimen wrote on 19 април, 2011, 16:57

    Приветствам инициативата, че е просто много, ама много скъпо. Къде е асоциацията по образуването на цените? Няма я! Защо никой не знае, трябва да се контролират цените по време на криза. Запомнете, запомнете: никой не увеличава цени! Тези хора са за повече от затвор.
    (Оригиналният постинг:)
    privetzvam iniziativata ce prosto mnogo ama mnogo skapo kade e asoziaziata po obrazuvaneto na zenite’? NIAMA XA? ZASCO NOKOI NE ZNEE TRABVA DA SE KOTRILIRAT ZENITE PO VREME NA KRIZA ZAPOMNETE ZAPOMNETE NIKOOOOOOOOI NE UVVVELLLLICAVA ZE NI TEZI XORE SA ZA POVECE OT ZATVOR


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн