Четат присъдата на турския шофьор Али Саръ в петък

STZAGORA.NET
Окръжен съд – Стара Загора ще произнесе в петък присъда по делото за катастрофата, която погуби живота на четирима абитуриенти от ГПЧЕ “Ромен Ролан” и на две румънски гражданки, пътуващи в пътнически автобус “Ман” от Букурещ за Истанбул.

Припомняме, че произшествието стана вечерта на 6 март 2009 г. на околовръстното шосе край Стара Загора. Тогава автобусът, собственост на турската фирма, блъска лек автомобил “Фолксваген Голф”, управляван от Павел Петров, който е пътувал с още трима свои съученици. Според заключението на техническата експертиза турският шофьор Али Саръ е карал със 105 км в час, при ограничение от 50 км.

По време на съдебното заседание в четвъртък седем вещи лица представиха на съда последната експертиза, поискана от страна на обвиняемия, чиито заключения напълно съвпадат с първата експертиза, т.е. потвърждават се данните за скоростта на автобуса (105 км в час), за маневрата, която е предприел шофьорът, завивайки наляво. Доказано е също, че лекият автомобил, управляван от Павел Петров, не е спрял на знака “Стоп” и се е движел бавно, с около 5 км в час.

Прокурорът Алексей Ангелов представи обвинението, като посочи неопровержими факти, свързани с начина на управление на превозното средство – шофьорът е използвал къси светлини при неблагоприятни пътни условия и не е спазил знака, който ограничава скоростта до 50 км/час. Пренебрегнат е бил и знак, който предупреждава за близко кръстовище. Представители на КАТ установили, че в района на Бяла Али Саръ е бил санкциониран, за което е бил представен констативен акт, съставен за неспазване на скоростта.

“Когато се шофира със скорост 105 км/час, за да спре автобусът, са необходими 162 м спирачен път, а в момента, в който “Фолксваген Голф” се появява на стоп-линията, двете превозни средства са били на разстояние 69 м. Практически този автобус е бил неуправляем и предприетата маневра завой на ляво е била също неправилна. Шофьорът Али Саръ е нарушил чл.20, ал.1 по Закона за движението по пътищата. Установено е, че фолксвагенът се е движел с 5 км в час и практически може да се счита, че е спрял”, заключи прокурор Ангелов.

Прокурорът поиска 10 години лишаване от свобода на Али Саръ и да се постанови мярка “задържане под стража”, тъй като има опасност обвиняемият да не се върне в страната за излежаване на присъдата.

Адвокатите на обвинението поискаха за подсъдимия 15 години лишаване от свобода, като се обосноваха на факти от разпитните протоколи, според които Али Саръ не познавал пътните знаци и за това, че са твърде тежки последствията от пътнотранспортното произшествие. Според тях действията на подсъдимия били в пряка причинна връзка с трагичния резултат.

Николай Михайлов и Сабри Хюсеин, защитниците на обвиняемия Али Саръ, пледираха за честна, обективна и справедлива присъда. Те бяха категорични, че единственият виновник за трагичния инцидент е Павел Петров, който не е спазил знак В2, “Стоп”, а настройването на общественото мнение не помагало на истината и на справедливостта. Защитниците се обявиха и срещу поисканата от прокурора мярка за неотклонение “задържане под стража”, тъй като досега Али Саръ доброволно се е явявал на всички дела и е платил гаранция от 5 хил.лв.

На свой ред вчера Али Саръ изказа своите съболезнования към близките на жертвите и помоли съдът да произнесе присъдата, която счита, че ще бъде най-справедлива – “невинен”.

Виолета БОНЧЕВА
-

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн