Откриха обновения блок 8 на ТЕЦ “Марица-изток 2″

STZAGORA.NET

Изпълнителният директор на ТЕЦ-2 инж. Георги Христозов откачи от въжето ритуалната бутилка шампанско, за да я засили министър Трайков по-отдалеч. Вляво от тях е японският посланик Макото Ико.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков откри днес реновирания 8-ми блок на ТЕЦ „Марица изток 2” ЕАД. На церемонията присъства японският посланик в България Н.пр. Макото Ито и представители на изпълнителя на проекта – фирма „Тошиба”.

Модернизацията на съоръжението приключи месец по-рано от предвидения срок. Блокът влезе в паралел още на 15 януари, като за днес бе оставено официалното му откриване.

Министър Трайков показва таблото на командния щит, на което се вижда моментната мощност на Блок 8 – 230.3 мегавата.

Модернизацията е част от мащабен проект за рехабилитация на блокове от 1 до 4, изграждане на сероочистващи инсталации (СОИ) на блокове 1 и 2, 3 и 4 и повишаване мощността на блокове 6 и 8, съобщи Агенция “Фокус”. Ремонтните дейности по енергоблок 8 започнаха на 02.07.2010 г. с подмяната на ротор ниско налягане, реконструкция на ротор високо налягане и премахване на Баумановата степен на турбината.

Реконструкцията обаче не се органичи само до тези параметри. Монтирани бяха нови цифрови релейни защити, произведени в Швейцария. Старата възбудителна система на генератора бе подменена със съвременна статична, също швейцарско производство. Паралелно с това се извърши и рехабилитация на котел 12. Тя е свързана основно с подмяна на нагревни повърхности с изтекъл ресурс, както и с възстановяване на всички износени възли и участъци от системата на котлоагрегата.

Старият генератор бе подменен с нов, по-мощен, произведен от завода “Електросила” – Санкт Петербург. Новият генератор е с 270.6 мегаволт ампера и е с широк диапазон на работа по реактивна мощност. Модернизацията на турбината бе ангажимент на японската фирма „Тошиба”. „Риск Инженеринг” подмени стария генератор с нов, а рехабилитацията по Котел 12 бе възложена на „Енергоремонт”-Гълъбово и други фирми. Всички останали ремонтни дейности са дело на персонала на „ТЕЦ Марица-изток 2” ЕАД.

С модернизацията на блок 8 се повиши мощността му, която достигна 230 MW. Увеличи се и животът на ободурването с 25 години.

Рехабилитираният енергоблок работи със сероочистващата си инсталация, съгласно националното и европейското законодателства.
-

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн