Касата отказва да плати на МБАЛ “Киркович” за вирусния хепатит

STZAGORA.NET
НЗОК отказва да поеме разходите за лечението на 800-те заразени с вирусен хепатит тип “А” от Старозагорска област по време на епидемичния взрив от края на декември до края на февруари. Това се съобщава в писмото на шефката на Здравната каса Нели Нешева, изпратено до МБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович”, съобщи д-р Николай Колев, изпълнителен директор на болницата.

В разгара на епидемията здравните шефове декларираха, че: “има разбиране от страна на НЗОК и МЗ за финансирането на свръхразходите, които МБАЛ “Киркович” направи по лечението на заразените с вирусен хепатит пациенти” (цитатът е публикуван в “Старозагорски новини” на 7 януари т.г.). Изпратени бяха необходимите документи и се чакаше само решение на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат преведени сумите.

Още в първите дни на януари бе създаден и нарочен кризисен щаб. Писмо на този щаб бе изпратено до МЗ и НЗОК с мотивите, че трябва да се компенсира бюджетът на многопрофилната болница за разходите за лечение на болните с хепатит от цялата Старозагорска област. Припомняме, че в пиковите моменти на разпространение на болестта само МБАЛ “Киркович” приемаше хепатитноболни и за целта бяха преоборудвани 6 отделения за хоспитализацията им.

В официалния сайт на НЗОК също бе обяснено, че ще бъде оказана финансова помощ на здравното заведение, и медиите го тиражираха. Зад тези твърдения стоеше подписът на шефката на Касата д-р Нели Нешева.

Под мартенското писмо до МБАЛ “Киркович” също стои нейният подпис, но там категорично се отказва финансовата помощ. Мотивите за диаметрално противоположното решение са, че: “не е обявена официално епидемия от вирусен хепатит”.

С решение на Общинския съвет в Стара Загора от миналия месец бяха гласувани 30 000 лева финансова помощ за Кожния диспансер, с чиито средства се правеха лабораторните изследвания на болните от жълтеница. Още двама анонимни частни дарители подпомогнаха болницата с 1000 лева по време на необявената епидемия от жълтеница. И това е всичко, което получи МБАЛ “Киркович” за денонощната си работа и свръхразходите, направени за лечение на стотиците заболели.

“Положението е не трагично, а отчайващо. На минус от 1 млн. лева сме заради хепатита. В момента от МЗ искат да подготвим оздравителна програма с мерките, които ще предприеме здравното заведение, за да изчистим просрочените задължения към различни доставчици”, споделя шефът на болницата д-р Колев. Той и целият мениджърски екип недоумяват как ще се справят с прогнозния годишен бюджет, отпуснат от Касата, в размер на 13 и половина млн. лева. Знае се, че всички общински болници са с драстично съкратени клинични пътеки, а болните от тях ще се препращат само в МБАЛ “Киркович”.

“Искахме поне 19 милиона лв. за 2011 г., а ни отпуснаха само половин милион в повече от миналата година. При положение, че всички болни от общините – от Опан до Чирпан и от Павел баня до Гурково, ще се лекуват при нас, няма как да стане”, разкрива д-р Колев. Затова вече са изпратили официално писмо до здравния министър д-р Стефан Константинов и до директора на Касата д-р Нели Нешева, в което описват критичната ситуация с неадекватното финансиране на здравното заведение.

Дани МИЛЕВА
-

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн