Бунтарите-животновъди ще стават консултанти

STZAGORA.NET
Да бъде създаден национален консултативен съвет по въпросите на животновъдството към Министерството на земеделието и храните (МЗХ), по подобие на съществуващия вече съвет по зърнените проблеми. Това решение е взето вчера на проведеното в Пловдив заседание на кризисния щаб към МЗХ, свикано от министър Мирослав Найденов.

За членове на този съвет са предложени председателят на управителния съвет на Националната асоциация на животновъдите (НАЖБ) Бойко Синапов, членът на УС на Националната асоциация на млекопроизводителите, старозагорският фермер Танчо Колев, лидерът на биволовъдите в страната Мария Степанчева и председателят на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, съобщи за “Старозагорски новини” председателят на браншовата организация на млекопрозводителите Динко Господинов. Той обаче изказа съмнение, че споменатите личности ще могат да защитят интересите на дребните и средните фермери, тъй като от опит се знаело, че самите те били твърде заинтересувани от собствения си бизнес.

По думите пък на Танчо Колев, на заседанието били приети всички искания на животновъдите с изключение на първото – за намаляване на данъчната тежест. Според старозагорския фермер отсъстващият от заседанието финансов министър Симеон Дянков обещал да осигури средства за връщане на платения вече акциз върху горивата, нещо, за което животновъдите отдавна настояваха.

Колев уточни, че бъдещият консултативен съвет ще се заеме и с координация на постъпилите в министерството три проекта за изработване на национална стратегия за развитието на животновъдството, каквато била записано в предизборната програма на ГЕРБ.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн