И в Стара Загора ще протестират срещу високите цени на горивата

STZAGORA.NET
И старозагорци ще се присъединят към националния протест срещу високите цени на горивата в неделя, 13 март. Това показа справката из Интернет-форумите, където тече организацията. Обявен е и сборният пункт – паркингът пред Техномаркет “Европа” (на изхода за София), в 13 часа в неделя. До редакционното приключване на броя категорично бяха заявили участието си 397 души, а други 211 попадаха в групата “може би ще участвам” (във Фейсбук в неделя имаше над 900 потвърдили участието си за Стара Загора – бел. ред.).

От постовете във Фейсбук става ясно, че “Протестът ще се изразява в многократно зареждане на гориво за минимална сума – 1-2 лева, чистене на стъкла, помпане на гуми, защо да не се поискат и фактури. Целта е всяка кола да се забави максимално на колонката на бензиностанцията, за да се образува опашка. Протестът е с цел да се привлече вниманието. Очаква се на колите да има плакати “НЕ! на високите цени на горивата” и “Искаме гориво на нормална цена”.

На официалната страница на протеста – http://protest2011.weebly.com/(форум за Стара Загора - ТУК, във Фейсбук за Стара Загора – ТУК) е изразена позицията, че цените на горивата са неадекватно високи в сравнение с доходите:

“Горивата сами по себе си са на спекулативно високи цени, резултат от картелиране – било то гласно или негласно – споразумение между търговците! Неадекватно високата цена на горивата създава екстремно оскъпяване на продуктите от първа необходимост (храна, лекарства и др.), голяма част от чиято себестойност е транспортът, който е калкулиран в цената им! Въпросното оскъпяване на горивата влияе пряко върху инфлацията, респективно намалява покупателната сила на българина. Това оскъпяване днес ще засегне до месец и нашите бащи, майки, баби и дядовци, тъй като инфлацията ще изяде пенсиите им!!! Цената на горивата тласка България към прогресираща бедност, ние и без това сме на прага на мизерията!”, четем още на страницата.

Отправя се искане към правителството да създаде срочно комисия, която да предприеме незабавни нормативни мерки за регулиране цената на горивата до 2 лева за литър.

Според организаторите действията им са израз на единна гражданска позиция и са първа крачка към създаването на гражданско общество. Те предупреждават, че ако проблемът не бъде решен, ще последва втори протест през април и тогава ще бъдат затворени главни пътни артерии.

Таня ИВАНОВА
-
Бележка на STZAGORA.NET: Железничарска стачка, шоково поскъпване на храните, масови протести на шофьорите срещу високите цени на горивата, а утре – и кой знае още какво. Започва да мирише на пирамиди, май.vvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн