“Шалом” дарява книги на РБ “Захарий Княжески” по случай Деня на жертвите на Холокоста

STZAGORA.NET
По повод 10 март – Ден на жертвите на Холокоста и 68 години от спасяването на българските евреи Регионалната организация на евреите „Шалом” – Стара Загора ще дари на Регионалната библиотека „Захарий Княжески” утре (9 март) в 13,00 ч. комплект книги, посветени на спасяването на българските евреи, исторически романи и художествена литература от съвременни еврейски творци.

Дарението ще бъде връчено от Красимира Готева, председател на РОЕ

Красимира Готева

”Шалом” – Стара Загора и от Ботьо Буков, известен старозагорски поет и журналист и член на организацията, съобщиха от Пресцентъра на общината.

Ботьо Буков

Организация на евреите в България “Шалом” и РОЕ “Шалом” – София организира възпоменателни прояви на самия 10-ти март, Деня на жертвите на Холокоста и 68-годишнината от спасяването на българските евреи от нациските лагери на смъртта през 1943 г. – Поклонение пред паметната плоча ,намираща се до сградата на Народно събрание (източната страна) от 10:30 ч. и Поклонение пред мемориалната плоча на Димитър Пешев на ул.”Неофит Рилски” 47 на 10.03.2011 г. от 11:30 ч.

На 10 март през 1943 година пловдивският Митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският Екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив.

На 17 март 1943 г. заместник-председателят на 25-то Народно събрание Димитър Пешев пише писмо против депортирането на българските евреи, подкрепено от 42 депутати. С намесата и на обществеността българските евреи са спасени. През 2002 г. на среща на министрите на образованието на страните – членки на Съвета на Европа е взето решение от 2003 г. Международният ден в памет на Холокоста, който до 2002 г. се чества на 27 януари, да се отбелязва във всяка държава, съобразено с нейната национална история.

Денят на Холокоста в България е обявен с решение на Министерски съвет и се чества от 2003 година.
-

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн