Смешното дело срещу Лечков продължава

STZAGORA.NET

Йордан Лечков

Окръжен съд – Стара Загора, отложи за 25 март делото срещу кмета на Сливен Йордан Лечков.
На следобедното заседание в понеделник трябваше да бъдат изслушани адвокатските прения и се очакваше да бъде прочетена присъдата. Вместо това съдът поиска допълнителна справка по издадената на 31 март 2004 година служебна бележка, подписана от тогавашния заместник-кмет на Сливен Румен Андонов. Тя удостоверява, че местността Кироолу, в която обвинителят Илия Георгиев – Манастира има имот, е включена в инвестиционната програма на общината и там ще бъде изградена водопроводна мрежа. На базата на тези уверения Георгиев е започнал строителство. Съдът ще изиска доказателства дали на тази дата кметът Йордан Лечков е бил на работа и дали е упълномощавал заместника си да подпише въпросния документ.

Съдът поиска още да бъде разпитана Таня Колева, главен счетоводител на Общински футболен клуб “Сливен 2000″. Тя трябва да удостовери кой е изтеглил дарените 5 хиляди лева, заради които се води делото.

Припомняме, че делото е заведено по тъжба на бизнесмена Илия Георгиев – Манастира за дарение от 5000 лв. на ОФК “Сливен 2000″. Обвинителят твърди, че парите са били дадени срещу обещано съдействие от Лечков за водоснабдяване на частния му имот. Повдигнатото срещу сливенския кмет обвинение е по чл.204, ал.1 и чл.304, ал.1 от НК за търговия с влияние и измама.

В началото на днешното второ заседание като обвинител бе конституиран и.д. окръжен прокурор на Сливен Пламен Стефанов, който този път представи надлежна заповед за командировка, издадена от Върховната касационна прокуратура. На първото заседание заради процесуални пропуски той бе отстранен от делото и като държавен обвинител мястото зае окръжният прокурор на Стара Загора Константин Тачев.

По искане на частния обвинител Илия Георгиев – Манастира бе допуснат като свидетел сливенският адвокат Слави Бозуков, чиито показания трябваше да внесат светлина върху водените разговори и намеренията за дарение на общинския футболен клуб. От разпита стана ясно, че той не знае какви са били отношенията между Лечков и Георгиев, прегледал е документите за строеж, но те не са му оставени.

Изпълнителният директор на ОФК “Сливен 2000″ Георги Георгиев потвърди, че клубът е получил дарение от 5 хиляди лева на 31 март 2005 година, но не можа да отговори на въпроса кой е изтеглил сумата и за какво е изразходвана тя. Той заяви, че клубът има непрекъснати разходи и не може да се каже точно тези 5 хиляди лева за какво са били предназначени.

Интерес предизвика разпитът на бизнесмена Жечко Славов, който посочи, че е имал общ бизнес с Георгиев – арендуване на земя, от което не бил получил нито лев. По думите му той е осигурил половината от стойността на дарението, но не искал да се афишира като дарител и сумата била внесена от името на Георгиев. Опитът на прокурора Пламен Стефанов да изнесе данни за висящи дела на Жечко Славов бе париран от съдия Ива Стефанова с мотива, че те нямат отношение към настоящия процес.

Адвокат Руси Големанов, също от сливенската колегия, който е и общински съветник трети мандат, заяви, че ако футболният клуб е правил банкети, за което се говори, че са изхарчени парите от дарението, той нямало да получава финансиране от общината. Големанов обаче не бе категоричен в отговора си на въпроса дали е казал на Георгиев, че са се черпили за негово здраве с парите от дарението, и добави, че във времето, в което е направено, бил в антагонистични отношения с кмета Лечков. Разнобоят в показанията наложи очна ставка между Георгиев и Големанов, която не промени хода на делото.

С недоумение какво прави тук и защо се губи времето на човек, “който управлява един немалък град в България”, започна показанията си Йордан Лечков. Той отново окачестви делото като “цирк” и отрече да е давал обещание за намеса. По думите му дарението е направено от Жечко Славов, а не от Илия Георгиев. След края на заседанието Лечков заяви пред журналисти, че обвиненията срещу него са политически, дело на и.д.окръжен прокурор на Сливен Пламен Стефанов.

Така вместо да завърши, делото ще има поне още едно заседание. С което се губи времето не само на обвиняемия кмет Йордан Лечков. Харчат се пари за съдебни заседатели, пътуванията на свидетелите. Все пак става дума за 5 хиляди лева, за които има издадена дарителска тапия, а не за милиони, влезли в нечий управленчески джоб.

Таня ИВАНОВА
-enl

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн