Решават днес за стачката на железничарите

STZAGORA.NET

Димитър Динев

“Стачният комитет на железничарите ще преговаря днес с Национална компания “Железопътна инфраструктура” за предвижданите стачки”, съобщи за в. “Старозагорски новини” председателят на Синдикалния съвет на железничарите към КНСБ и на Стачния комитет Димитър Динев. Ако не се стигне до споразумение, железничарите са категорични, че ще протестират.

“Не срещаме разбиране и не мисля, че ще се стигне до споразумение”, коментира Динев. Преди няколко дни Стачният комитет на железничарите се е срещнал и с ръководството на Холдинг БДЖ ЕАД, но без резултат. Очаква се ефективната стачка да започне на 10 март т.г., като влаковете няма да се движат от 10.00 до 11.00 часа, а на следващия ден – от 8.00 до 16.00 часа.

Плануваните протести са заради подписаното споразумение за заем от Световната банка. Според спогодбата се предвижда 30 на сто намаление на разходите за персонал до 2014 г., което означава, че 6 хиляди работници ще бъдат съкратени. Стачката, според Динев, е и заради неизплатените за 2009 и 2010 година социални суми към колективните трудови договори. От 1 юни 2009 г. не са платени и полагащите се ваучери за храна.

Надя ТОДОРОВА
-

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн