След публикации на “Старозагорски новини” обмислят откриване на временен приют за бездомници

STZAGORA.NET
“С ресорния зам.-кмет Велизар Балабанов ще обмисляме къде и кога да отвори врати временен приют за бездомници. Заедно с РД “Социално подпомагане” ще обсъдим кризисната ситуация с нощното нашествие на клошари в коридорите на Спешното отделение в МБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович” и още следващата седмица ще излезем с решение.” Това съобщи за “Старозагорски новини” д-р Антония Тодорова – директор на дирекция “Здравеопазване и социални дейности”.

Д-р Тодорова допълни, че са писали до Областната дирекция на МВР нарочно писмо с молба патрули да проверяват колко са нежеланите нощни посетители и какво правят в коридорите пред дежурните спешни кабинети на болницата. Лекарите от Спешното обаче твърдят, че са викали полиция в по-кризисни ситуации, но след като униформените си тръгнели, клошарите отново окупирали коридорите.

Според информация на Министерството на труда и социалната политика, временни приюти за бедни има в 14 града на страната. Три от тях са в София, а по-голямата част са в Северозападна България. В Стара Загора такъв приют все още няма, но нуждата от разкриването му е очевидна, категорична е д-р Тодорова.

Според нея обаче въпросът е много комплексен и деликатен, защото ситуацията в старозагорската болница е по-различна от общовалидните. Временните приюти са за хора без доходи, без семейства и които искат да бъдат подпомогнати. За нашествието от клошари, за които в.”Старозагорски новини” информира, става въпрос за асоциални типове, за хора с доходи (пенсии), които имат агресивно поведение и са избрали да нощуват в Спешното вместо по домовете си.

“Имали сме безпризорни в Стара Загора, но за пръв път те си избират коридорите на Спешното отделение, което е опасност и за болничния персонал, и за болните. Въпросът трябва да бъде решен час по-скоро и не търпи отлагане”, коментира д-р Тодорова.

Дани МИЛЕВА
-

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн