Американският посланик похвали Цветанов в Стара Загора

STZAGORA.NET

Джеймс Уорлик премина пеш, при това усмихнат, разстоянието между Община Стара Загора и Областната управа.

“Стъпките, предприети по отношение на борбата с организираната престъпност и корупцията, бяха изключително важни. Наистина уважавам смелите мерки от страна на полицията и правоохранителните органи. Смятам, че улиците понастоящем са по-безопасни в сравнение с това, което бяха преди една-две години”. Така американският посланик в България Джеймс Уорлик отговори на питането на “Старозагорски новини” във връзка с атаките срещу вътрешният министър Цветан Цветанов и оценката му за борбата с престъпността и корупцията, която води правителството на ГЕРБ.

Според американския дипломат сега е важно да възтържествува правосъдието и това да стане посредством добрата работа, както на прокуратурата, така и на съдебната система у нас.

След унищожаването на ракетните комплекси СС-23, Скъд и Фрог на полигон “Змейово” през 2002 г., де факто вчера беше втората визита на американски посланик в Стара Загора и първата за Джеймс Уорлик.

Той отказа да коментира оставката на шефа на ДАНС Цветлин Йовчев, но не скри, че са работили добре досега с него. Уорлик изрази надежда и за по-ефективната работа на новата правителствена структура за борба с корупцията – БОРКОР.

Областният управител Йордан Николов подари на Джеймс Уорлик сборника “България през птичи поглед”, в който са събрани 222 снимки на казанлъшкия фотограф Александър Иванов. Областната структура на ГЕРБ му връчи керамичен релеф на “Лъвица с лъвче” – символът на Стара Загора.

На вчерашната среща с областния управител на Стара Загора Йордан Николов и кмета на общината проф. Светлин Танчев американският посланик е обсъдил възможностите на програмата за хуманитарна помощ на американското посолство в региона. За миналата година одобрените и финансирани в България проекти по тази програма са за над 1,7 млн. долара. Обсъдени са били и възможностите за американски инвестиции освен в енергетиката и в агросектора.

Уорлик съобщи още, че в момента се изясняват дребни технически детайли, които предстои да бъдат отстранени в новопостроената ТЕЦ 1 в Гълъбово, в която американската компания АES направи най-голямата инвестиция в енергетиката – над 1 млрд. лева. Той увери, че централата ще бъде открита в най-скоро време, а за прерязването на лентата ще бъде поканен премиерът Бойко Борисов.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн