Частна фирма разруши паметник на културата

STZAGORA.NET

Министър Вежди Рашидов настоява Орозовата къща в Казанлък да бъде възстановена. За случилото се ще бъде сезирана прокуратурата

Със своя заповед министърът на културата Вежди Рашидов ще задължи собствениците, разрушили Орозовата къща в Казанлък, която е недвижима културна ценност от местно значение, да я възстановят, съобщиха вчера от ведомството. Освен това Министерството на културата ще им наложи и глоба от 30 хиляди лева, защото своеволно са разрушили културната ценност.

Разрушената през есента на миналата година казанлъшка забележителност е бивша собственост на световноизвестната розотърговска фамилия Орозови. Проектирана е от известния български архитект Камен Петков. В предишни планове на общината тя трябваше да се превърне в музей на розовото масло и етеричномаслените продукти.

Известно е, че в Орозовата къща е отсядал през 1933 година по време на единственото си посещение в България тогавашният френски премиер Едуард Ерио.

По социалистическо време къщата се стопанисва от “Българска роза – Севтополис”, а собствениците са били обезвъзмездени с шест апартамента. След промените през 1989 г. Анна Орозова връща на общината единия апартамент и придобива собственост върху етаж от къщата, онаследен от сина й Милен Орозов, който понастоящем живее в САЩ.

През 2007 г. фирма “Палас” ЕООД, представлявана от Костадинка Василева, съпруга на известния старозагорски бизнесмен Йордан Василев, изкупува от Милен Орозов и “Българска роза – Севтополис” културната ценност на Казанлък. По непотвърдена информация семейството бизнесемени имало намерение да строи там хотел. Към днешна дата мястото, където се е издигала културната ценност, стои празно.

“Собственик на известната Орозова къща в Казанлък е “Палас” ЕООД. На 12 април миналата година в писмо до “Палас” ЕООД министърът на културата Вежди Рашидов изрази категоричен отказ на искането от дружеството за събаряне на сградата. Копие от писмото на министъра тогава бе изпратено и до ръководството на Община Казанлък. Общинската администрация в Казанлък не е проследила изпълнението на дадените от Министерството на културата предписания, нито е предприела действия за спиране на разрушаването, което е извършено в нарушение на разпоредбите на чл. 197 от Закона за устройство на територията (ЗУТ). Министерство на културата ще сезира компетентните органи за проверка и образуване на наказателно производство срещу собственика и служебните лица, допуснали унищожаването на недвижимата културна ценност.

Главна дирекция “Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата започна проверка на място за Орозовата къща в Казанлък”, се казва още в прессъобщението на Министерството на културата.

Вчера от Община Казанлък съобщиха пред медията ни, че нямат вина за случилото се, което ще удостоверят с архивирана информация, датираща от 2006 г. В последващите години са били правени многократни предписания на собствениците за обезопасяване на имота, създадени са били комисии и т.н. Дефакто сградата е била обявена за опасна, но “Палас” ЕООД вместо да я обезопаси, прави искане пред Министерството на културата да я събори. И въпреки отказа, фирмата събаря паметника на културата през есента на миналата година.

Казанлъчани коментираха вчера пред медията ни, че това не е единственото деяние на “Палас” ЕООД. На мястото, където сега е разположен елитният им хотел “Палас” навремето е имало Пионерски дом, градинка с магнолия и паметник на известния композитор Петко Стайнов. Всичко е било съборено, а паметникът – демонтиран. После роднини на композитора го издирват и днес паметникът е в двора на кръстената на негово име гимназия.

Йовка ВЕЛИКОВА
Деляна БОБЕВА
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн