Бум на вирусните пневмонии в Стара Загора

STZAGORA.NET
Бум на вирусните пневмонии отчитат лекарите в Стара Загора. Това обаче нямало общо с отминалата вече грипна епидемия. В момента в отделението с началник д-р Бистра Стефанова в МБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович” са хоспитализирани 30 души.

“За съжаление това сa предимно млади хора, а при някои тежки случаи изходът е летален”, коментира изпълнителният директор на МБАЛ “Киркович” д-р Николай Колев.

За разлика от други години, случаите с усложнения от т.нар. свински грип са незначителни. Той допълни, че целият му екип е подложен на истинско изпитание в тази тежка зима с епидемичния взрив на вирусен хепатит.

“Заразата отшумява, към 16 февруари са хоспитализирани 90 болни с жълтеница в три отделения на болницата. Утре /б.а. – 17 февруари/ заетото с хепатитноболни Първо вътрешно отделение ще е напълно свободно”, каза д-р Колев.

Възпалението на белия дроб се среща най-често по време на епидемия, през студените и влажни месеци на годината. Рискови са групите на хора с намален имунитет, с хронични белодробни заболявания, със сърдечни пороци и възрастни хора. Причинители са три типа грипни вируси, като грипният вирус А засяга всички възрастови групи, а В покосява предимно по-младите хора. Инфектирането става по въздушно-капков път. Леката форма започва с катар на горните дихателни пътища, с повишена температура до 37-38 градуса, суха, дразнеща кашлица. При тежката пневмония температурата е висока, бързо се развива дихателна и сърдечна недостатъчност, белодробен оток. При тежките форми смъртността е между 30 и 50 на сто.

“При епидемиите и в сезона на пневмониите трябва да се избягват контактите с много хора. Най-сигурното е противогрипната ваксина, но това става през есенните месеци”, категорична е д-р Бистра Стефанова.

Йорданка ГЕОРГИЕВА
-

споделяне на връзка

1 коментар on “Бум на вирусните пневмонии в Стара Загора”

  • Rigonda wrote on 20 февруари, 2011, 17:00

    Защо не пишете, господа журналисти, за самолетите, прелитащи всяка сутрин над Ст.Загора, сипещи над града ни всевъзможни отрови? Погледнете нагоре, вземете камерите и снимайте километричните дири, оставени след тях. Защо ли при посещението на американския посланик от доста време насам и въздухът над града ни беше чист??? ЕТО ОТТУК ИДВА БУМЪТ НА ЕПИДЕМИИТЕ. И да се криете, и Вие дишате този въздех. Тук вече сме равни…


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн