Още за инцидента с удавилото се в канала дете

STZAGORA.NET

Мястото на произшествието.

13-годишното момче, което, както съобщихме по-рано днес, се удави в открития канал на ВЕЦ “Стара Загора”, се казва Йордан Желязков. Било е поверено на грижите на дядо си, живеещ в кв.”Чумлека”.
Във фаталния за Йордан ден той и още няколко деца отишли да играят в непосредствена близост до канала. Съоръжението е обградено с бетонна решетка, но има участъци с безпрепятствен достъп до водата.

Според живеещи в квартала това било и една от причините миналата година каналът да вземе друга жертва – 7-годишно момченце. Въпреки поизтрития надпис “Къпането забранено” през лятото там се разхлаждали деца, предимно от ромските махали.

Малко преди редакционното приключване на броя получихме информация, че общо 5 деца са били в групата на Йордан. И че освен него, още едно момче е влязло да се къпе, но успяло да излезе от канала. Вчера при проверката на мястото на инцидента, редакционният ни екип откри детски тъмносин слип, черен вълнен клин и чорапи. Предполага се, че това са дрехите на второто дете, което след изчезването на Йордан във водата е тръгнало да търси помощ.

Освен полицията, със случая е ангажиран и отдел “Закрила на детето”, който изяснява семейната среда, в която е живял Йордан. Впоследствие проверка ще бъде направена и за останалите четири деца, свързани с инцидента.

“Миналата година, когато в канала се удави 7-годишното момче, изпратихме до община Стара загора писмо с предложение каналът да бъде обезопасен”, съобщи за медията ни началникът на отдела Валя Бонева. И ако това се беше случило, сигурно днес нямаше да има погребение на още едно дете.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн