Омбудсманите искат финансова независимост

STZAGORA.NET
В 22 български общини реално има обществени посредници.
Това стана ясно по време на 4-тото Общо събрание на Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България, проведено днес в Казанлък.

Общо 24 са общините в страната, които имат правилници и са взели решение на тяхна територия да има подобна омбудсмани, съобщиха организаторите. В две от тях – в Якоруда и Червен бряг, е прекратена дейността на посредниците, поради избор на други длъжности и пенсиониране. С решение на Общинския съвет в Силистра, поради многобройни провали на избора на обществен посредник, институцията му е закрита.

За форума не дойде националният омбудсман Константин Пенчев.

Делегатите приеха отчетния доклад на председателя на УС на Сдружението на омбудсманите Иван Димитров. 26 са различните прояви и форуми, организирани от обществените посредници на национално ниво, а в касата на сдружението в наличност са 6 хиляди лева, бе отчетено от Контролния съвет.

На широка дискусия по време на срещата бе подложена налагащата се промяна в Закона за обществения посредник, по отношение на финансирането на институцията, както и необходимостта от различни промени и уеднаквяване на правилниците на общините за избор на обществени посредници.

Според Иван Димитров, разумно е институцията на обществените посредници по места да разполага с делегирани бюджети, а не както досега – да бъде на издръжка на общините. Финансовата независимост ще даде повече свобода на омбудсманите, ще имат и средства за дейност. За тази належаща законова промяна вече е постигната принципна договореност с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Оплаквания от дейността на администрациите по места, са най- честите проблеми и сигнали, за които гражданите търсят съдействие от обществените посредници, бе отчетено на форума.

През 2011 година се навършват 201 години от избора на първия омбудсман в Европа и света- барон Ларс Август. Първите обществени посредници в България са избрани преди близо 3 години. От 2009година общественият посредник като професия е включен в Националния класификатор на професиите и длъжностите.

Деляна БОБЕВА
-vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн