Ваканцията свършва, грипната епидемия продължава. Регистриран е бум на болни с бронхопневмония

STZAGORA.NET
Обявената грипна ваканция свършва днес- 4 февруари, и в понеделник учениците тръгват на училище. Грипната епидемия обаче продължава, информира д-р Елена Канева, зам.-директор на РЗИ в Стара Загора.

“Продължава да е висок броят на болните с остри респираторни заболявания и през тази седмица. За първите три дни регистрираните случаи са 196. През миналата седмица са били 382, което означава, че нивото на болните не е намаляло и няма основания да очакваме, че ще се отмени грипната епидемия. Конкретната статистика ще е готова в понеделник”, комeнтира д-р Елена Канева.

Тя алармира, че има бум на болните с бронхопневмония, каквото е най-честото усложнение след грипа. В периода 24-30 януари в областта са регистрирани 241 болни с бронхопневмонии. От тях 70 са възрастните хора и 141 са деца. Най-много болни с пневмонии при възрастните има в Чирпан -27 души, в Стара Загора -23, в Раднево -10,в Гълъбово – 6 и в Казанлък – 5. При детските болни с пневмония първенството е на Стара загора -60 , в Чирпан са 29, в Казанлък – 24, в Раднево – 4.

Здравните инспектори тръгват от понеделник по училищата, за да проверяват колко от учениците отсъстват поради заболяване. Възможно е в училища, където има над 30 на сто отсъстващи по болест, да има частично предписание за обяваване на ваканция, за да се предотврати разпространението на грипа, предупреждава д-р Канева.

Мерките при грипна епидемия в Старозагорска област не се отменят. Забранени са свижданията във всички болнични заведения, забранява се и работата на женските и детските консултации. Плановите операции в болниците също са спрени, информират от РЗИ. Целта е да се ограничи максимално комуникацията на големи групи хора с цел да не се разпространява вирусът.

Йорданка ДЖОНДЖОРОВА
-gerb

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн