Какво се случва на ТЕЦ „АЕS Гълъбово”?

STZAGORA.NET
От обслужващата американската компания АЕS пи-ар агенция “Ориндж” разпространиха следното съобщение по повод появили се публикации за евентуалното отегляне на дружеството от България:

«Държим на инвестицията си в България
AES е отговорна и коректна компания, изпълняваща поетите ангажименти

Във връзка с публикация във в. “Дума” от 31 януари 2011 г. на стр.6 под заглавие “AES се изтегля от България?” с автор Христо Христов бихме искали да направим следните уточнения:

AES няма намерение да напуска България и не води разговори в тази посока. Не само не се водят преговори с руска компания за продажба на мощностите в ТЕЦ AES Гълъбово, а такива не се провеждат и с нито една друга компания. AES държи на инвестицията си в България и ще продължи да работи за нейната успешна реализация.

Не на последно място бихме искали още веднъж да подчертаем, че като най-голям инвеститор на зелено в енергийния сектор в България AES спазва законите на страната и изпълнява поетите ангажименти. През годините на строителството на централата AES се доказа като коректен партньор и добър работодател, утвърди името си на социално отговорна компания и на такава, която работи за благоденствието на обществото, стриктно спазвайки най-високи екологични стандарти.»

Фактите обаче, съобщени от ръководството на главния изпълнител на обекта – френската компания «Алстом пауър», са следните:

- На 25 декември 2010 година е спрян първи блок на ТЕЦ “АЕS Гълъбово”, два дни по-късно е спрян и вторият енергоблок.

- На 26 януари 2011 година е завършена консервацията на първия котлоагрегат, същата операция ще бъде завършена и за втория котлоагрегат в четвъртък, 3 февруари.

- На 24 януари е завършена консервацията на втора турбина, предстои консервирането и на първа турбина.

Причините за консервирането на съоръженията са заради пълната неяснота в намеренията на възложителя в лицето на АЕS.

Междувременно от ръководството на Община Гълъбово съобщиха, че няма постъпили предложения за одобряване на нов проект за подробен устройствен план относно изграждането на 400-киловолтов далекопровод за нуждите на ТЕЦ „АЕS Гълъбово”. Ангажименът е на държавната „НЕК” ЕАД и без преминаването на тази процедура не може да започне изграждането на съоръжението, предназначено за свързване на новата мощност с националната енергийна система.

От парламентарната трибуна на 24 януари министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви: ”Очаква се като краен срок за изграждането на електропровода юли 2011 година…”. Пак от нея министърът обвини ръководството на общината, което по думите му действало като „клика” и „злоупотребявало с права”.

По същество без отговор остава питането на лидера на БСП Сергей Станишев и народния представител от КБ д-р Евгений Желев „На какъв етап е изграждането на централата и има ли опасност заради несвършена работа от страна на държавната „НЕК” ЕАД, заради нарушаване на закона и заради липса на диалог с общината, която естествено брани местните интереси, да се плащат неустойки?”.

Според доклад на парламентарната комисия по енергетика от януари 2009 година, ако централата не бъде свързана в срок с енергийната система, от АЕS могат да претендират за половингодишна неустойка в размер на над 120 млн евро.

Христо ХРИСТОВ

Предишна публикация по темата: Консервират новата ТЕЦ на AES

-gerb

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн