РЗИ обяви грипна епидемия в Старозагорска област

STZAGORA.NET
През последните дни бе наблюдаван интензивен епидемичен процес от остри респираторни заболявания, като бе достигната заболяемост за гр. Стара Загора – 271,92 на 10 хиляди души.
Най-високи са стойностите, регистрирани сред децата до 4-годишна възраст и в ученическа възраст.

Въз основа на тези данни Регионалната здравна инспекция – Стара Загора обявява грипна епидемия на територията на Старозагорска област, считано от 31.01.2011 г.

За прекъсване на множеството контакти в училищата РЗИ даде предложение на РИО при МОМН за прекратяване на учебните занятия, считано от 31.01.2011 г. до 04.02.2011 г.

Препоръчва се на:
* Лечебните заведения за болнична помощ – спиране на свижданията и прекратяване на плановата оперативна дейност.
* Лечебните заведения за извънболнична помощ и ЦСМП:
- разкриване на грипни кабинети;
- преустановяване на работата на женските и детски консултации;
- преустановяване провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации.

С цел недопускане утежняване на случаите на грип се обръщаме към всички лечебни заведения за спазване на алгоритмите на поведение при всеки съмнителен случай на грип и своевременно започване на лечение с антивирусни препарати.

Антивирусните препарати са осигурени от Министерство на здравеопазването безплатно за лечебна цел и трябва да се дават само на болни, суспектни за грип.

Болните могат да се обръщат към общопрактикуващите лекари (ОПЛ), неотложния кабинет на ОПЛ, Центъра по спешна медицинска помощ, както и към ДКЦ 1, ДКЦ Здраве 2000, Транспортно ДКЦ, където биха могли по преценка на лекаря да получат безплатно антивирусни препарати.

РЗИ препоръчва на населението:
- Ограничаване на социалните контакти.
- Болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение.
- При наличие на симптоми за грип да потърсят лекарска помощ.

Ограничаването на контактите с болни от остри респираторни заболявания и грип, особено на хора с хронични заболявания, бременни жени и деца е въпрос на лична отговорност към себе си и околните.

РЗИ Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от Грип и ОРЗ.

Д-Р ЗЛАТИНА НАНЕВА
Директор на РЗИ – Стара Загора

30.01.2011
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн