Грипна епидемия от понеделник в Старозагорска област

STZAGORA.NET
Старозагорска област от понеделник, 31 януари, ще бъде в грипна епидемия. Това ще е първата заповед, която издава директорът на новата здравна структура Регионална здравна инспекция (РЗИ) в областта – д-р Златина Нанева, потвърдиха от инспекцията.

Очаква се вр.и.д.началник на Регионалния инспекторат по образование Стефан Чергев да издаде заповед за грипна ваканция. Тя най-вероятно ще е само 4 учебни дни (до 6 февруари), тъй като всички ученици на 31 януари са в междусрочна ваканция.

Грипната епидемия се обявява по данните на досегашната РИОКОЗ и по препоръка на досегашния директор на здравната инспекция в Стара Загора от петък, 28 януари, заради високия брой на заболели – 290 на 10 хиляди души, което е почти достигане на епидемичните нива.

“Очакваме през почивните дни да сме достигнали нивото от 300 болни с остри респираторни заболявания на 10 000 души, но това ще бъде обявено официално от директора на РЗИ д-р Златина Нанева в понеделник”, коментира д-р Елена Канева, досегашен шеф на вече несъсщестуващата здравна инспекция и зам.-директор на РЗИ.

По време на грипна епидемия са забраняват свижданията във всички болнични заведения, забранява се и работата на женските и детските консултации. Плановите операции в болниците също се спират, информират от РЗИ. Целта е да се ограничи максимално комуникацията на големи групи хора с цел да не се разпространява вирусът.

В Стара Загора тази година грипната епидемия ще върви паралелно с разпространението и на вирусния хепатит тип А, чийто пик започна от 3 януари т.г. Въпреки че от здравното министерство не обявиха епидемия от жълтеница, дори и с по-мекото название епидемичен взрив, хоспитализираните са вече 640, като 2/3 от тях са само от Стара Загора. Очакванията на инфекционистите са двата вируса да се диференцират, т.е да се разделят и да надделее грипният. Надеждите на лекарите от МБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович” са да отшуми най-сетне вирусният хепатит тип А.

Дани МИЛЕВА
-

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн