ДПС осъжда събитията в казанлъшката джамия

STZAGORA.NET
Като най-малкото грозни, окачестви вчера пред “Старозагорски новини” събитията от миналата седмица в казанлъшката джамия председателят на областното ръководство на Движението за права и свободи (ДПС) Халил Летифов.

В изявлението си пред “Старозагорски новини” Летифов подчерта, че каноните на исляма, подобно на християнските, не позволяват влизането в молитвения дом с каквото и да било оръжие.

Мехмед Мехмедов дойде във вторник показно въоръжен в казанлъшката джамия.

Той порица новоназначения казанлъшки ходжа Мехмед Мехмедов. След като основното оръжие на правоверния мюсюлманин е Коранът, той би трябвало да бъде въоръжен единствено с него. Както стана известно, на 25 януари т.г. Мехмедов отиде в казанлъшката джамия въоръжен с пистолет и нож в отговор н проповедта на досегашния ходжа Мюмюн Дормуш.

“В никакъв случай не оправдавам и действията на Дормуш, който, както научих, е призовал вярващите да дойдат въоръжени в молитвения дом”, каза пред наш репортер Летифов. Той подчерта, че такова разединение сред българските мюсюлмани не е имало отдавна и обвини за него хората на сегашния главен мюфтия Недим Генджев.

“Както разбрах, казанлъшкият случай не е единственият, в който хората на Генджев и на претендента за главен мюфтия Мустафа Алиш влизат в подобни разправии”, уточни Летифов. Той бе категоричен, че призивът на Дормуш към въоръжаване на вярващите, та дори и само срещу хора от неговата общност, не говори добре за духовните им наставници, на фона на скорошния атентат на московското летище “Домодедово”.

“Като политическа формация ДПС няма правото да се намесва в религиозни спорове, но като хора, които изповядват тази религия, можем да кажем, че петъчните събития в казанлъшката джамия хвърлят сянка въобще върху нас като общност”, горчиво съжали Летифов. Той съобщи, че до края на месеца областният съвет на партията ще се събере на заседание и ще излезе със специална декларация за случая.

Тихомир ЕТЪРСКИ

-

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн