Тотю Младенов: Фирмите, длъжници на работниците си – на прокурор!

STZAGORA.NET
Ако до края на януари фирмите, дължащи заплати на своите работници за минали периоди, не се издължат, ги давам на Прокуратурата. Това заяви вчера министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при посещението си в казанлъшкото село Кънчево. Той уточни, че до края на този месец очаква доклада на Главна инспекция по труда по проблема. В края на миналата година 74 предприятия в страната са имали задължения към своите работници и служители за минали периоди в размер на близо 19 милиона лева. За цялата минала година са изплатени общо 86 милиона лева забавени заплати.

Министърът бе категоричен, че през настоящата година се очаква ръст в бюджета от 3.5%. При това положение след края на първото тримесечие социалното министерство има намерение да започне нови преговори с работодатели и синдикати за индексация на работните заплати и пенсиите.

Около 9.4% ще е според министър Тотю Младенов безработицата в България през настоящата година. За квалификации, обучение и преквалификация на безработни по различни оперативни програми са заделени 400 милиона лева. Оптимистичен за нивата на безработицата през тази година бил и фактът, че в края на 2010 година над 10 големи световни компании са заявили сериозен инвеститорски интерес към страната ни.

Деляна БОБЕВА
-

сподели бутон

2 коментари on “Тотю Младенов: Фирмите, длъжници на работниците си – на прокурор!”

  • Емил Драганов wrote on 2 февруари, 2011, 16:52

    Аз съм средностатистически българин. Моля, кажете ми има ли вероятност да ми се изплатят четири заплати от моя работодател – *** холдинг – след като вече е даден на прокуратурата? Благодаря – бъдете така добри за оттговора.

  • admin wrote on 2 февруари, 2011, 16:56

    Да се надяваме, че прокуратурата ще си свърши работата и Вие ще си получите заплатите. Дано само работодателят Ви да оцелее в кризата.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн