Джипита се отказват от 11-те стотинки за спешна помощ

Заради хаоса пишат писма до Парламента и МЗ

STZAGORA.NET
“Пълен хаос е в Бързата помощ след “гениалните” решения на МЗ за спешната помощ. Унищожава се една добра практика, която работи успешно в Стара Загора със Спешния кабинет за нощно и празнично дежурство, какъвто ние, семейните лекари в града, обслужваме. Отказваме се от 11-те стотинки, които Касата плаща на прегледан по спешност пациент и чакаме отговор от Парламентарната комисия по здравеопазване и от МЗ, на които сме изпратили писма на 17 януари”. Това каза вчера за “Старозагорски новини” д-р Георги Бакоев, председател на САОПЛ – Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Старозагорска област.

В края на миналата година здравното министерство съкрати бюджета на спешните отделения на болниците с 9 милиона лева. То обяви, че с тези пари се финансират кабинетите за неотложна медицинска помощ, в които ще дежурят семейните лекари. Джипитата трябваше да получават по 11 стотинки на месец за всеки записан в листите им пациент. Тоест, ако имат 1000 пациенти, ще получат допълнително 110 лв. за осигуряване на неотложна помощ.

Вариантът семейният лекар да осигурява 24 часа обслужване на записаните пациенти в кабинета си отпада, защото е невъзможен. Другата възможност е той да сключи договор с ДКЦ, неотложната помощ на групова практика, Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и филиалите му, който ще обслужва пациентите от неговата листа след 18 часа, в почивните и празничните дни. Местните джипита обаче работят като еднолични търговци по Закона за лицата и семействата, и им предстоят юридически процедури по втория вариант.

“Кашата е пълна. Защо трябва да се отрича един добре работещ вече 11 години модел като кабинета за спешна помощ на джипитата в Стара Загора? Отказваме се от тези 11 стотинки и очакваме адекватно решение на въпроса от Здравната комисия в Парламента, от здравния министър”, коментират местни джипита.

Неразборията със скандалната промяна ощетява в пълна сила малките общини и селата, където трудно ще се открие неотложна помощ. Първо няма достатъчно джипита, второ дежурните джипита нямат транспорт, за да превозят пациента, който може да се окаже тежкоболен и трябва да отиде в спешното отделение на МБАЛ “Киркович”. “Ако в една такава тежка зима болният се лута между дежурни кабинети, спешна помощ и т.н. и накрая умре – кой отговаря? Пинг-понг! Всеки ще си го прехвърля. Накрая семейният лекар ще влезе в затвора”, разсъждават над нелепата ситуация старозагорски общопрактикуващи лекари.

Дани МИЛЕВА
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн