Ходжа призовал мюсюлманите да носят оръжие и бронежилетки

За случая е сигнализирана Районната прокуратура в Казанлък

STZAGORA.NET

Мехмед Мехмедов даваше днес интервю след интервю на медиите.

С поредица скандали и ексцесии бе въведен новият ходжа Мехмед Мехмедов в казанлъшката джамия. Повод за скандала, разразил се днес по обед, стана проповед в джамията, извършена в петък. На нея, според различни източници от мюсюлманската общност, досегашният ходжа Мюмюн Дормуш, който е назначен от Хасковския районен мюфтия преди няколко години, е призовал мюсюлманите да носят оръжие и бронежилетки.

Според присъстващи на проповедта този призив строго противоречи на религиозните норми и всява напрежение сред мюсюлманската общност. Именно за да изразят недоволството си, мюсюлманите се бяха събрали вчера в храма си.

По думите им ходжата Дормуш казал следното: “Въоръжени сте с оръжие, дори сте облекли и бронежилетки, а противникът ви има само един нож. Вие хвърляте оръжието и по-силен остава този, в който е ножа. Безспорно оръжието ви прави по-силни. Трябва да се борим срещу Дявола”.

Участниците във вчерашния протест не скриха разочарованието си от петъчната проповед на ходжата и нямаха логично обяснение защо иначе кроткия Мюмюн Дормуш е изрекъл тези думи. Някои стигнаха в крайности,определяйки казаното като “тероризъм”.

В знак на протест бъдещият ходжа Мехмед Мехмедов (бивш имам на с. Александрово) пристигна вчера в джамията въоръжен по начина, по който в молитвата си е проповядвал Мюмюн Дормуш.

Пред медиите Дормуш заяви, че е дал само един пример за борбата с плътските желания, взет от списание “Мюсюлмани”, което се издава от Главното мюфтийство.

“Вглеждайки се в тоя пример, ние сме в ролята на воина, който е захвърлил оръжието си и е останал безсилен пред противника си. Какъв е изводът от този пример – Всевишният Аллах ни е въоръжил с Корана, с което е изпратил Постоянната книга с Корана – най-силното оръжие срещу нашия вечен противник – шейтана, дявола”, казва дословно Мюмюн Дормуш пред журналисти.

За случая от петък вече е уведомена Районната прокуратура в Казанлък . Оттам са заявили,че ще извършат незабавна проверка.

Напрежението в казанлъшката джамия ескалира още от лятото, когато бе назначено временно джамийско настоятелство. То от своя страна назначи ревизия на касовите книги на джамията за изминалия период от три години и започна проверка на дейността на местния имам. Дълго време бившето вече джамийско настоятелство отказваше да предостави книгите за проверка в НАП с мотива, че са в Районното мюфтийство в Хасково. Междувременно бе направено ново териториално преразпределение на джамиите и казанлъшката премина под религиозната юрисдикция на пловдивския мюфтия Али хаджи Садък.

По последна информация от НАП джамията в Казанлък дължи 1100 лева на бюджета.

След бунта вчера бе сменена бравата на входната врата на мюсюлманския храм.

Деляна БОБЕВА
-

Коментара “Какво стана в казанлъшката джамия на 21.01.2011 г.”  четете ТУК.

-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн