Хлябът в Стара Загора поскъпна с 10 стотинки

STZAGORA.NET
С десет стотинки по-скъпо се продават от понеделник най-масовите видове хляб в Стара Загора. Скокът касае продукцията на всички най-разпространени марки – на общинската фирма “Хлебопроизводство”, на “Румдо” и “Бакери”. Хляб “Типов” вместо 80 ст. вече е 90, питките от 85 са 95 стотинки. Толкова струва и най-масовият хляб “Стара Загора”, установи репортерската ни проверка вчера.

Въпреки заричанията на земеделския министър, че няма основание насъщният да поскъпне, това вече е факт, коментират търговците. Те са на мнение, че старозагорци не ядат от най-скъпия хляб в страната, засега. Крайните потребители обаче са песимисти, че хлябът ще си остане на актуализираната вчера по-висока цена.

“Яли сме “Добруджа” по лев и двайсет, защо отново да не ни се случи”, коментира гражданка в третата възраст.

Обяснението за завишените цени е поскъпването на зърното и брашното. Така например през януари брашното било с почти 100 лева за тон по-скъпо, категорични са местните хлебопроизводителие и отричат да има картелно споразумение.

Вчера от Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите “Хляб за България” прогнозираха, че цената на хляба ще расте и до новата зърнена реколта няма да се успокои. Цените ще вървят плавно, а повишението на хляба ще изостава спрямо цената на пшеницата. Сегашното наблюдавано поскъпване на насъщния било в резултат от корекция нагоре в цената на зърното. През последната седмица пшеницата се търгувала за 450-460 лв. за тон, при 350 лв. миналия месец.

Йорданка ДЖОНДЖОРОВА
-vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн