Служители на икономическа полиция задържаха измамник, използвал чужди лични данни за сключване на договори с мобилни оператори

STZAGORA.NET

Телефонни апарати, предмет на престъпната дейност на К.Д.

През 2010 г. в сектор “Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР – Стара Загора са получени множество сигнали за престъпления, свързани със сключени неистински договори между различни мобилни оператори и физически лица без тяхното съгласие.

В периода от август 2008 г. до октомври 2009 г. на името на 31-годишен старозагорец без негово знание са сключени пет договора за мобилни услуги с два мобилни оператора, с което на тъжителя са нанесени щети в размер на 770 лв. Само за пет дни през октомври 2009 г. на името на 64-годишен мъж са сключени пет договора с два мобилни оператора, като обща нанесената му щета е 1700 лв. Три договора със същите компании за общо 2400 лв. са сключени на имената на 20-годишен старозагорец на 2 и 3 ноември 2009 г. Две седмици по-късно на името на двама старозагорци – на 74 и 59 години, са сключени пет договора за мобилни услуги с единия от операторите, като общо нанесените на щети са над 3000 лв. Последните два договора са сключени на 15 и 16.01.2010 г. на името на 37-годишен мъж, който в резултат на това е ощетен със 761 лв.

По случаите са образувани пет досъдебни производства и в резултат на проведените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установено, че деянията са извършени от 30-годишният К.Д. от Стара Загора. Той е многократно задържан от ОДМВР – Стара Загора, Сливен и Бургас, и от РУ “Полиция” – Разлог и Несебър, за различни престъпления – прокарване в обръщение на неистински парични знаци, кражби, телесна повреда, управление на МПС след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила, държане на наркотични вещества, закана спрямо длъжностно лице, използване на чужди регистрационни табели, хулиганство и 20 пъти – за управление на автомобил без свидетелство за управление на МПС. Последно е изтърпял 7-месечна присъда и е освободен от затвора на 07.01.2011 г.

Преди влизането му в затвора К.Д. е държал магазин за покупко-продажба на мобилни телефони втора употреба. От клиенти на магазина той се снабдявал с ксерокопия на личните им карти, като ги уверявал, че са необходими за последваща продажба на апаратите им. Така придобитите лични данни използвал при сключването на договорите с мобилните оператори. След това е продавал придобитите чрез тези договори мобилни телефонни апарати в магазини за втора употреба. На 21.01.2011 г. е установен и задържан от служители на сектор “Икономическа полиция” при ОДМВР. Повдигнато му е обвинение за извършени престъпления по чл. 209 от НК и с постановление на Районна прокуратура е задържан за 72 часа. Предстои да бъде изяснявана съпричастността му и към други подобни деяния на територията, обслужвана от ОДМВР – Стара Загора.

Работата по документиране на цялостната му престъпна дейност продължава.

Говорител на ОД МВР: Й. Георгиева
-vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн