През 2011 г. изтича срокът на валидност на 105 630 лични документи на граждани от Старозагорска област

STZAGORA.NET

От днес в Центъра за административно обслужване към Второ РУ “Полиция” – Стара Загора се приемат и заявления за подмяна на свидетелства за управление на МПС с изтекла валидност

51 810 са личните карти, 30 035 са свидетелствата за управление на МПС и 23 515 са паспортите, чиято валидност изтича през 2011 г. Те са три пъти повече от изтеклите през предходната година и за тях законодателят не е предвидил 6-месечен гратисен период. Това означава, че гражданите са длъжни да ги подменят до 30 дни след срока, изписан на документа. На практика това означава, че ако валидността на личната карта или свидетелство за управление на МПС изтича на 25.01.2011 г., гражданинът следва да подаде заявление за издаване на нов документ най-късно до 25.02.2011 г. След 25.01.2011 г. той няма да може да ползва документа за удостоверяване на самоличността си, а след изтичане и на този едномесечен срок подлежи и на санкция по закона за българските лични документи.

Шестмесечният гратисен период продължава да важи, но само за личните карти и шофьорските книжки, чиято валидност е изтекла до 31.12.2010 г. Гражданите нямат задължението да подменят паспортите си, но са длъжни да ги върнат до три месеца от изтичане на валидността им. Т.е. ако паспортът е изтекъл на 15.01.2010 г. , гражданите не са длъжни да го подменят, ако не им предстои пътуване до страни извън ЕС, но следва да го върнат в звеното “Български документи за самоличност” по постоянен адрес най-късно до 15.04.2011 г.

От началото на 2010 се отчита значително намаляване на потока от граждани, желаещи да ползват услугите за издаване на лични карти. От 1 януари до днес в звената “Български документи за самоличност” в областта са приети 6 145 заявления за издаване на лични карти, докато в края на 2010 г. са приемани по около 10 000 на месец.

Все още много от документите, чиято валидност е изтекла през 2010 г., не са подменени поради продължаващия гратисен период, а през първото тримесечие на новата година изтича валидността на още над 10 000 лични карти.

Очаква се най-голямото натоварване на звената за издаване на заявления за нови документи да бъде през последното тримесечие на годината, когато само изтичащите лични карти са над 24 000. В тази връзка от група “Български документи за самоличност” припомнят на гражданите, че за разлика от свидетелството за управление на МПС, личната карта може да бъде подменена преди изтичането на валидността й и им препоръчват да не изчакват пиковия период, когато подмяната на документа ще им коства повече време, усилия и напрежение.

Припомняме Ви, че от 15 ноември служителите от група “Български документи за самоличност” на ул. “Раковска” 68 обслужват гражданите с удължено работно време от 7 до 19 часа без прекъсване, а от 10.01.2010 г. гражданите, живеещи западно от ул. “Хаджи Димитър Асенов”, могат да подават заявления за лични карти и паспорти и във Второ РУ “Полиция”, което в момента не работи с достатъчно натоварване. То се намира на ул. “Арх. Хр. Димов” 37 в кв. “Железник”. Работното време на центъра за административно обслужване там е от 8.30 до 17.00 ч. От днес, 24.01.2001 г., там се приемат и заявления за подмяна на свидетелства за управление на МПС с изтекла валидност.

Създадена е организация банковите клонове в двете звена да работят със същото удължено работно време. Гражданите могат да заплащат таксите и предварително във всяка една търговска банка по сметка на Областна дирекция на МВР – Стара Загора:
BG47UNCR76303300000310
BIG: UNKRBGSF
УниКредит Булбанк- Стара Загора.

Звеното за прием на заявления за издаване на свидетелства за управление на МПС и връчване на готови документи в сектор “Пътна полиция” – Стара Загора обслужва граждани от понеделник до петък от 7.30 до 18.00 ч.

За улеснение на гражданите, които вече са подали заявления за издаване на нови лични документи, на интернет-страницата на Министерството на вътрешните работи е създаден линк: http://nld.mvr.bg/nld/nweb.nsf/fVerification , чрез който могат да проверяват дали заявените документи са изготвени.

Говорител на ОД МВР: Й. Георгиева
-

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн