Ще събарят десет незаконни обекта в областта

STZAGORA.NET

Някои от незаконните обекти са в старозагорския квартал “Лозенец”.

За десет незаконни обекта в Старозагорска област има вече приключили преписки и съдебни заповеди за събарянето им. Дирекция национален строителен контрол има сключени договори с фирми-изпълнителки за премахване на жилищна страда и приобщена към апартамент северна тераса в Стара Загора.

Сред обектите (които са в процедура за събаряне) са басейн и кът за барбекю в Павел баня, двуетажна жилищна сграда в с. Оряховица, пристройка към едноетажна страда в с. Дунавци и четири обекта в Стара Загора – два гаража и пристройка на два етажа, едноетажна пристройка към жилищна сграда, остъклена тераса на първи етаж заедно с бетонна площадка и монтирани слънчеви батерии и антени, както и едноетажна жилищна сграда.

Някои от нарочените за събаряне строежи са в кв. “Лозенец”, каза за медията ни шефът на звеното в Стара Загора Христо Щерев. Той обаче отказа да коментира стотиците незаконни постройки в ромската махала и ни помоли да се обърнем за повече информация към централното ръководство в София.

Сред обектите, предвидени за премахване с влезли в сила заповеди, са и две базови станции на мобилни оператори. Те са в Стара Загора и в Змейово. За тях, както и за останалите обекти, се чака насрочване на дати.

При направената проверка на 53 язовира в страната са констатирани редица нарушения, сред които и край язовир Копринка. Язовир Жребчево пък попадал под контрола на специалистите от Сливен. По всички случаи били изискани строителните документи и се работело.

Петнайсет са разрушените от старозагорския строителен контрол сгради през 2010 г., каза Щерев. Той допълни, че само при два от случаите от инспекцията са наемали фирми-изпълнителки. При останалите собствениците сами събаряли незаконно граденото и по този начин си спестявали допълнителни разходи.

Емил НИКОЛОВ
-

споделяне в социални мрежи

1 коментар on “Ще събарят десет незаконни обекта в областта”

  • Борисова wrote on 22 април, 2011, 15:29

    То има ли нещо законно?
    И сателитните чинии по балконите и климатиците по фасадите и санирането и подрязването на клони и направата на градинки пред блока без ландшафтен проект – са все незаконни!
    А какво ще правим с незаконните и без акт 16 общински обекти и държавни сгради и пътища?
    Вече пътят Хаинбоаз е обявен от ВАС за незаконен без право на обжалване – ще го разрушат ли?
    А за подлезите в София? Има ли поне един с документи и технически паспорт?

    Моля кметовете и инспекторите първо да проверят собствените си сгради дали имат документи и дали имат климатици по фасадите и после да тръгнат да проверяват остъклените балкони на хората!
    И последно! Инспекторите знаят ли,че едно остъкляване на балкон ЗУТ го поставя в четвърта строителна категория в каквато са и бизнес центровете от 5 000 кв.м? Нормално ли е да се изискват документи около 20 като за строеж от 5000 кв.м. плюс ЗАДЪЛЖИТЕЛНА НАДЗОРНА ФИРМА?!?! Излиза,че трябва да се прати само за документи повече отколкото за изграждането на едно остъкляване!
    Променете първо ЗУТ и после търсете вината в гражданите!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн