Не допуснаха дебат и вот за смяната на Тенчо Руканов

STZAGORA.NET
Общинските съветници от ГЕРБ и коалиция “Демократична Стара Загора” не допуснаха тази сутрин да се проведе извънредната сесия на Общинския съвет в Стара Загора. На нея по предложение на 17 старейшини от няколко партии трябваше да се гласува освобождаването на председателя на местния парламент Тенчо Руканов и избора на нов председател на негово място. Кои предложиха вота и какви бяха мотивите им съобщихме вчера ТУК (кликнете).

Сесията не тръгна заради наложеното в залата гласуване на дневен ред, включващ двете точки. Това стана въпреки доводите от страна на опозицията, че в аналогични случаи в общинските съвети в Ямбол и Бургас, пък и в Народното събрание, практиката е дневен ред не се гласува, а пряко да се пристъпва към дебати и вот.

С 20 гласа “за”, 23 гласа “против” и двама въздържали се дневният ред не бе приет и водещият заседанието Тенчо Руканов го закри с формулировката “Поради липса на дневен ред”. Преди това бе отклонено предложението на водача на опозицията доц.Бойчо Биволарски за тайно гласуване. Той аргументира искането си с мотива, че общински съветници са били подложени на силен натиск да не се явят в зала за вота, под страх от загуба на държавна служба или бизнес.

От 17-те съветници в подписката срещу Тенчо Руканов на вота не присъстваше  Галин Михайлов. Нямаше го и Георги Гьоков от групата на БСП и коалиция.

“От опозицията бяха наясно, че вотът няма да мине”, обяви на брифинг след несъстоялата се общинска сесия общинският председател на ГЕРБ Емил Христов.

“Ще сезираме областния управител и евентуално Административния съд за отклоняването на вота по начина, по който това се случи днес. Ще изчакаме отговора и ще определим по-нататъшната си позиция в зависимост от него”, заяви на свой ред пред медиите доц.Бойчо Биволарски.

“Ако се беше стигнало до освобождаване на г-н Руканов, ние нямаше да предложим наш кандидат, а щяхме да подкрепим друг представител на мнозинството”, допълни позицията си водачът на социалистите.

БЕЛЕЖКА НА  STZAGORA.NET:

“Не се страхувахме от евентуален таен вот срещу Тенчо Руканов”, заяви след непроведеното гласуване общинският председател на ПП ГЕРБ в Стара Загора Емил Христов.

Ако това наистина е така, според нас ГЕРБ трябваше да допусне и дебата, и вота за Руканов. Красноречив пример за това, как се постъпва в подобни случаи, снощи даде Бойко Борисов, който сам поиска вот на доверие за кабинета си от парламента. Което начаса бе оценено като силен политически ход.

На местна почва сме свидетели обаче на обратната реакция: опозицията иска дебат и  вот, но ГЕРБ запъва крака и не дава.

Но така проблеми не се решават. А само се задълбочават. Без да е ясно кое ще надделее в края на краищата – натискът или съпротивата.

Пък и всичко това води ГЕРБ вече доста встрани от обещанието за напълно прозрачно управление, с което спечели местните избори в Стара Загора през 2007 година.

-

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн