В сряда – извънредна сесия за освобождаването на Тенчо Руканов и избор на нов председател на ОбС

STZAGORA.NET
Утре – сряда, 19 януари, от 9.00 часа в зала “П.Р.Славейков” на община Стара Загора ще се проведе извънредно заседание на Общинския съвет със следния предварително обявен дневен ред:

1. Освобождаване на председателя на Общински съвет Стара Загора г-н Тенчо Руканов.
2. Избор на нов председател на Общински съвет Стара Загора.

Исканата смяна на председателя на Общинския съвет е на основание чл.23 (4), т.2 от ЗМСМА и чл. 53 (1), т.2 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет Стара Загора. Заявлението е подкрепено с подписка на следните 17 старейшини от различни партии и групи:

СПАС АТАНАСОВ ПАШОВ
ГЕОРГИ СТЕФАНОВ ТРЕНДАФИЛОВ
СВЕТЛОМИР РУСЕВ ЖЕЛЯЗКОВ
ЗЛАТЕНА НИКОЛАЕВА АНГЕЛОВА
БОЙЧО ЛАЗАРОВ БИВОЛАРСКИ
Инж.ГЕОРГИ ПЕТКОВ ГЕОРГИЕВ
МАРИЯ ГОСПОДИНОВА КОЛЕВА
ГАЛИН НИКОЛАЕВ МИХАЙЛОВ
ДОНКА МАРИНОВА ЧЕРКОВСКА
СТЕФАН ТОДОРОВ ПЕНЕВ
ИВАЙЛО НАЧЕВ ИВАНОВ
ИВАН ТОТЕВ МАДЖАРОВ
ДАМЯН ЖЕЛЯЗКОВ ГЕОРГИЕВ
БОРИС СТЕФАНОВ БОРИЧЕВ
ТАНЯ КОЛЕВА ГЕОРГИЕВА
НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ МИКОВ
СОНЯ БОЙЧЕВА МИТЕВСКА

10 човека са от БСП, 4-ма от “Нова сила” и по един от “Целокупна България” и “Атака”. Има и един независим съветник. Гласуването ще бъде тайно. За да стане факт смяната на Тенчо Руканов, предложението трябва да получи подкрепата на квалифицирано мнозинство от най-малко 26 общински съветници, т.е. да бъдат привлечени още 9 гласа.

Необходимостта от смяна на сегашния председател на местния парламент и за избор на нов на негово място е обосновано по следния начин:

“Ние, долуподписаните общински съветници, не сме съгласни с действията и начина на управление на г-н Тенчо Руканов в качеството му на председател на Общински съвет Стара Загора.

Любимият ни на всички град Стара Загора никога не е имал по-слаб председател. Мотивите ни за искането за неговото освобождаване са:

- Несъгласие с недемократичния, авторитарен и уронващ престижа на институцията начин, по който се водят заседанията на Общинския съвет и се вземат решенията.

- Толериране на изпълнителната власт и осигуряване на комфорт на кмета на Община Стара Загора при питанията на общинските съветници.

- Избирателно внасяне на материали за разглеждане на сесиите на Общинския съвет в услуга на общинската администрация, а не в интерес на гражданите.

- Неизпълнение на голяма част от приетите програми за работа на Общинския съвет.

- Използване на служебното си положение за манипулация и системно противопоставяне на колегите вътре в Общинския съвет.

Ние искаме вдигането на ръка в Общински съвет – Стара Загора да бъде в интерес на гражданите, да бъде гласуване по съвест. Настояваме местният парламент да бъде гаранция, че общинската администрация наботи за гражданите, а не за приближени на власта фирми, частни лица и организации.”
-

БЕЛЕЖКА НА STZAGORA.NET: В сряда мнозинството в Общинския съвет не допусна провеждането на вот за смяната на председателя. Как точно се развиха събитията – четете ТУК (кликнете). vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн