МБАЛ “Киркович” вече похарчи половин милион за лечението на хепатита

STZAGORA.NET
С писма ръководството на МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” – единствената болница в региона, която лекува хепатитно болните, алармира вчера за критичната ситуация НЗОК, националния консултант по инфекциозни заболявания, областната управа, РЦЗ, РЗОК, РИОКОЗ и общинската комисия по здравеопазване.

“Ситуацията е повече от тревожна, болницата е с половин милион вътре заради бума на хепатитната зараза. Пишем писма, пари няма. Вчера (б.а. 17 януари) преведоха заразени с ентероколит деца от казанлъшката болница. Слава богу, днес (19 януари) се разбрахме как да се освободят легла, заети с хепатитно болни от детското инфекциозно отделение за болните със стомашно разстройство”, коментира д-р Николай Колев, изпълнителен директор на болницата.

На свиканото вчера спешно съвещание, представители на различните местни институции са стигнали до консенсус, че трябва да се занижат критериите за хоспитализираните, с цел те да бъдат изписвани по-рано. Лекарите са притеснени и за задаващата се грипна епидемия, след като вече трета седмица острите респираторни заболявания в региона растат. Очаква се от София грипната епидемия да бъде обявена всеки момент.

Според бюлетина на Здравната инспекция в понеделник са били приети нови 32-ма болни с жълтеница. Така броят им достигна вече 509. До 17 часа вчера новоприетите с тежката диагноза са 7 по информация на инфекционистите от МБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович”. Обезпокоителен е фактът, че се увеличава броят за заразените ученици.

Все още първенството по заразени държи областният град. В Казанлък техният брой достигна 60. В регионите с концентрирано ромско население – Гурково, няма нито едни болен, а в Николаево е само един.

От управлението на болницата са притеснени, че отговорните институции неглижират проблема и бавят уговорените от Касата допълнителни финансови средства за лечение на болните с вирусен хепатит. Общинската власт също не е съпричастна с големия проблем на областната болница.

Ани МИЛЕВА
-

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн