Заради клинични пътеки закриват отделения в Казанлък и Чирпан

STZAGORA.NET
Шефовете на общинските болници от страната обмислят протест срещу НЗОК. В сряда те се събират във Велико Търново, за да координират действията си. Ще излъчат контактна група, която в петък да преговаря с шефката на Касата д-р Нели Нешева, а идната седмица искат среща със здравния министър. Това съобщи за “Старозагорски новини” д-р Неделчо Тотев, шеф на общинската болница в Чирпан.

Причината за недоволството е закриването на досега действащи клинични пътеки, което лишава болниците от финансиране и обрича на закриване не само отделенията, а и самите здравни заведения.

“На 13 януари обнародваха в Държавен вестник наредбата за клиничните пътеки по НРД за 2011 година и оттам става ясно, че се закрива клиничната пътека за енетерколитите и др. стомашно-чревни разстройства при деца. В нашата болница с 14 детски легла и шестима педиатри поемахме “диариите” на пет общини – Казанлък, Павел баня, Гурково, Николаево и Мъглиж. Преди години ни отнеха бройката за лекар-инфекционист и сега без финансиране ще трябва да закрием педиатрията, а всички чревни разстройства да се лекуват в МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович”. Там в момента леглата са заети с болни от хепатит. Кой ще лекува заразно болните деца на пет общини, да му мислят чиновниците от Касата”. Това сподели пред наш репортер шефката на казанлъшката общинска болница “Д-р Хр. Стамболски” д-р Кети Маналова. Тя също ще подкрепи протестите на колегите си от страната днес в старопрестолния град и е категорична, че с тези орязани клинични пътеки ще се стигне до закриване на общинските болници в цяла България.

Колегата й от Чирпан д-р Неделчо Тотев недоумява как вече му е забранено да извършва кюртаж в болницата, защото нямали анестезиолог и ОАРИЛ.

“Значи, ако дойде прокървила жена в предклимакс, не мога да я обработя с кюретата, а трябва в Стара Загора да я изпращаме, но това може да е фатално за живота й. Не можем и пневмонии да лекуваме. Закриват ни безпардонно и експресно, просто обричат народът да умира”, ядосва се д-р Тотев.

Още през м.февруари миналата година лекари протестираха и алармираха, че е реална опасността с делегираните бюджети и орязаните средства по НРД 159 общински болници в страната да бъдат закрити.

Йорданка ДЖОНДЖОРОВА
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн