Над 8 млн.лв. харчи Община Стара Загора за детските си градини

В навечерието на Коледа всяка градина раздала бонуси на служителите си

STZAGORA.NET

Пенка Чавдарова

Над 8 млн. лв. е годишната издръжка на 25-те детски градини в Община Стара Загора, съобщи за “Старозагорски новини” Пенка Чавдарова, вр.и.д. началник на отдел “Образование, младежки дейности и спорт”. Над 3500 са децата от 3 до 7-годишна възраст, които посещават заведенията, а за тях се грижат 580 учители и помощен персонал. Финансирането е от държавни и от общински местни дейности.

Разходният стандарт за издръжка на едно дете в детска градина е 1400 лв. за държавно делегираната дейност. Сумата от републиканския бюджет покрива работните заплати и осигурителните вноски, безопасните условия на труд, квалификацията на учителите, издръжката на 5 и на 6-годишните деца, които задължително трябва да посещават детските заведения. Общината осигурява храната, отопление, осветление, ремонти и др.

От 1 април 2010 г. всички детски градини прилагат системата на делегирани бюджети. Според г-жа Чавдарова бюджетната година е приключила сравнително добре в частта делегирани държавни дейности. Повечето от институциите са реализирали преходни остатъци, но в частта “местни дейности” (финансирани от общински приходи) се констатира недостиг. В няколко градини на края на годината е останала неразплатена част от отоплението, най-вече, където се отопляват с течно гориво – СДГ 1, 68, 34, 8, 4 и др.

Според нормативните документи в началото на настоящата бюджетна година от преходния остатък могат да се прехвърлят средства и разплащанията вече са факт. В навечерието на Коледа всяка детска градина е раздала бонуси на служителите си от 200-500 лв.

Акцент в проведеното преди дни работно съвещание беше поредното припомняне на директорите, че е недопустимо затварянето на детските градини или образуването на смесени групи, за да могат учителките да си ползват годишния отпуск през лятото или по други поводи – Коледа, Нова година и Великден. Поетапно, през цялата календарна година, следва да се вземат годишните отпуски. Общинската администрация, т.е. данъкоплатците, дават достатъчно много средства, за да се допускат своеволия и нарушение на Закона за народната просвета.

Сред предстоящите основните задачи е публичното обсъждане на бюджета и разпределяне на средствата на детските градини по бюджетни параграфи. Избрана е комисия, която ще изработи формулата за изпълнението на делегираните бюджети.

От 1 до 31 март е времето за приема на тригодишните деца, т.е. родените през 2008 г.
Осигурени са средствата за закуските за 5 и 6-годишните. Предвидени са по 65 лева на дете за бюджетна година, което прави по 40 стотинки на ден допълнително под формата на плод или сок към това, което се полага като основно хранене – първо, второ и трето.

Росица АЛЕКСАНДРОВА
-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн