Предприети са мерки за недопускане на шап в област Стара Загора

STZAGORA.NET
Въвеждат се засилени мерки за недопускане на заболяването шап по двукопитните животни в региона на Стара Загора. Това реши на днешното си заседание Областната епизоотична комисия, председателствана от заместник областния управител Димитър Драчев.

Със заповед на областния управител Йордан Николов от днес започват клинични прегледи на всички животни в региона. Въвеждат се строги мерки за биосигурност и недопускане на външни лица в животновъдните обекти. При съмнение за шап по чифтокопитните животни собствениците трябва незабавно да уведомят кмета и ветеринарния лекар за населеното място. Регионалната ветеринарно-медицинска служба ще създаде диагностични екипи. Със съдействието на Областната дирекция на МВР – Стара Загора се засилва контрола върху пазарите за животни в региона.

Заповедта предвижда още служителите от Регионалната дирекция по горите и неправителствените организации да наблюдават за наличие на клинични признаци и промяна в поведението на възприемчивите към шап животни като диви свине, благородни елени, сърни, лопатари, муфлони и др. При констатирани промени те трябва да информират незабавно РВМС – Стара Загора на телефон 0888/475252.

РДВР и ДАИ ще извършват засилен контрол по пътищата на автомобилите и документите, с които се придвижват възприемчиви към шап животни от областите Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Варна, Шумен. В случай на констатирани нарушения да уведомяват директора на РВМС – Стара Загора, пише в заповедта на областния управител.
-

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн