Зам.-министър Валентин РАДЕВ: Втора Тунджанска бригада ще расте. Договорите на “Змеево” вече са прозрачни

STZAGORA.NET

Валентин Радев

След церемонията по откриването на новата учебна година в армията зам.-министърът на отбраната Валентин Радев даде кратък брифинг. Ето какво, свързано със Стара Загора, каза той пред медиите:

- През 2011 година целта ни е да намалим щабовете и администрациите, за да има повече средствата за войниците. Парите, които са отивали за друго, сега отиват за подготовка на армията, на Въоръжените сили, за мисии. Това правим, според нас това е важното.

Числеността на Втора Тунджанска бригада в Стара Загора ще се увеличи. Тя е много важна бригада, акцентът е върху нея. Има план за развитие, в който нещата са написани точно.

И единственият в страната Централен технически артилерийски изпитателен полигон “Змеево” продължава да бъде важен за Българската армия. На него се сертифицират и постоянно се издават документи за валидността на съществуващите боеприпаси, които са на въоръжение. Тества се и оръжие. Промяна там може да има само в посока на вероятно преподчиняване – знаете, че от 1 юли закриваме Щаба за осигуряването и поддръжката. Така че полигонът може да бъде преподчинен на друга структура, но ще си остане същият, със същите задачи, по същия начин ще обслужва военноотбранителната ни промишленост.

Всички фирми, които ползват полигон “Змеево”, са български. Правят пари, изнасят, внасят. И трупат в българския бюджет. Договорите с тях са открити за медиите. Можете да отидете и да ги прочетете. Питахме всички фирми, едва казаха “да”, защото се колебаеха – все пак имат търговски тайни. Заради вас го направихме. Благодаря на фирмите от ваше име, че се съгласиха. И това открихме за достъп. Ако измислите още нещо, казвайте – готови сме да го направим.

Утилизация на стари боеприпаси на полигон “Змеево” никога не е имало, с изключение на унищожаването на бойните глави на ракетите “SS 23″ през 2002 г. Нито пък в момента се предвижда такава утилизация. Бъдете спокойни.

За утилизация в момента в страната има около 16 хил.т стари боеприпаси. Новото сега е, че те първо ще бъдат дадени за продажба, тъй като има желаещи да ги купуват, да ги изнасят, да ги утилизират. В това число и чуждестранни фирми. Така вместо да плащаме с наши пари за утилизацията им, ние ще вкараме пари в бюджета за старите боеприпаси. Тази година ще се опитаме да удължим срока за участие и да дадем повече информация на чуждите фирми.

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн