Българският език бил твърде неразбираем за хората

Емил Караниколов

Два законопроекта – за клеветата и за чистотата на българския език, ще внесе казанлъшки депутат заедно със свой колега от ГЕРБ

Два нови проектозакона ще внесат в Народното събрание през новия парламентарен сезон депутатът от ГЕРБ от Старозагорско Емил Караниколов и неговият колега Красимир Велчев.

Проектозаконите са за клеветата и за чистотата на българския език. Това обяви в Казанлък на първата си за новата година среща с журналисти Емил Караниколов.

Необходимостта от двата нови закона той мотивира с това, че през настоящата година ще се слуша основно “ария на клеветата в България”, предвид задаващите се избори, както и заради това, че в момента всеки говори каквото си иска, при това безнаказано.

“Българският език трябва да стане разбираем за баба Пена от Бусманци”, заяви Караниколов в отговор на въпрос от какво е провокирано желанието им за Закон за чистотата на българския език. Според парламентариста сега езикът ни бил твърде неразбираем за хората, които не владеят чужди езици, все по-често и хора от властта употребявали думи, които трудно се смилали от обикновените хора. Депутатът посочи редица държави, в които имало подобни закони.

Като “напрегната, динамична и трудна” той определи започващата нова сесия на българския парламент, в която депутатите най-напред ще прогласуват отново върнатия от президента Георги Първанов Изборен кодекс.

Според Караниколов с връщането на Изборния закон “отиващият си президент показвал, че иска постоянно да е в новините, като ветото му е начин да показва мускули”.

Сред останалите приоритети на новия парламентарен сезон ще са законът за общинската собственост, законът за дипломатическата служба, законът за отпадъците и законът за горите, законът за военната полиция. Последният ще е факт още следващия месец. Общо над 38 са законопроектите, приоритетни за новата сесия, уточни Караниколов.

Със задоволство в началото на новата година народният представител отбеляза, че с новото ръководство обезличаването на ГЕРБ в Казанлък спрямо и организацията вече има свое лице.

Трима поне ще са номинираните кандидати за кметове на Казанлък от ГЕРБ, като това ще е работа на Общото събрание на организацията в града, уточни той. Кой обаче ще е същинският претендент, ще каже Изпълнителната комисия в партията.

Деляна БОБЕВА
-vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн