Създадоха оперативен щаб срещу хепатита

STZAGORA.NET
Оперативен щаб, координиран от РИОКОЗ и РЦЗ, в състава на който влиза и зам.-директорът по лечебната част от единствената МБАЛ в региона, в която има инфекциозно отделение, д-р Мариана Илиева, ще заседава ежедневно и в 11 часа ще дава информация за хода на разпространението на заразата на вирусния хепатит в Старозагорска област. Това решиха на свиканото извънредно съвещание в РЦЗ по инициатива на РИОКОЗ вчера. На него присъстваха зам.областният управител Галина Стоянова, всички изпълнителни директори на многопрофилните болници в региона начело с д-р Николай Колев от МБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович”, шефове на общинските болници на Казанлък, Раднево и Чирпан, от частните болници, от УМБАЛ, деканът на МФ на Тракийския университет доц. Мая Гълъбова, директорът на НЗОК д-р Славка Йорданова, завеждащите общинските отдели по здравеопазване, джипита.

Д-р Божидара Кайракова от РИОКОЗ и доц.д-р Пекова, зав. катедра “Заразни болести” в МФ на ТрУ, също са включени в състава на оперативния щаб.

Изпълнителният директор на болницата д-р Николай Колев информира колегите си за хода на епидемичния взрив и благодари на институциите, които са му помогнали в тежката битка с вирусната инфекция. Той подчерта изрично, че екипите му работят денонощно, без да се надяват на възнаграждение за извънредния труд.

От РИОКОЗ подчертаха, че анализират всеки сигнал, получен от гражданите, за вероятния източник на зараза. Заразена риба, консумирана около Никулден, цигари ментета без бандерол са сред спряганите заразоносители. Оказва се, че 70 на сто от хепатитно болните мъже са пушачи.

Доц. Мая Гълъбова поясни, че са в напреднала фаза на преговори за разкриване и оборудване на лаборатория за диагностициране на вируси в МФ. Всички са единодушни, че най-болезнен е финансовият въпрос, който не е в компетенцията на местните структури. Директорът на РЗОК д-р Славка Йорданова поясни, че допълнителни средства за справяне с епидемичния взрив от вирусен хепатит ще дойдат само след решение на Надзорния съвет на НЗОК, каквото все още няма.

Зам.-областният управител Галина Стоянова поиска по-голям диалог на здравните институции с държавните структури. Тя гарантира подкрепата на областния управител Йордан Николов за МБАЛ “Проф.д-р Ст. Киркович” и РИОКОЗ в борбата им с разпространението на вирусния хепатит тип А.

Йорданка ДЖОНДЖОРОВА
-gerb

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн