Приеха нови болни от хепатит

STZAGORA.NET
До 14 часа в сряда в единствената болница в областта, лекуваща заразените с вирусен хепатит А – МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович”, са приети 13 заразени. Изписани са 25 пациенти, настанени в Инфекциозно отделение и трансформираното като такова Урологично отделение. Към днешна дата имаше 29 свободни легла в здравното заведение за прием на хепатитно болни.

“Засега ситуацията е под контрол”, съобщи изп.директор на МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” д-р Николай Колев. Той изрази задоволството си от активирането на институциите и заповедта на директора на РИОКОЗ д-р Елена Канева, която позволява финансово подпомагане на лечебното заведение, предвид кризисната ситуация. Парите са необходими основно за покриване на загубите на болницата и за възнаграждение на персонала, който работи денонощно. “Разчитам на мъдрата подкрепа на НЗОК и МЗ”, каза д-р Колев. Той се надява сега МБАЛ да не пие една студена вода, както се случи миналата година при бума на морбили, когато пак тази болница единствена се грижеше за болните.

Източникът на заразата все още не е установен, информираха от РИОКОЗ. Заболелите са с различни професии -работници, служители в комплекс “Марица изток”, шофьори, здравни работници в това число и лекари, банкови служители, полицаи, юристи и др. Въпреки че вирусният хепатит се води като болест на мръсните ръце, до вчера в МБАЛ е хоспитализиран само един ром. “По професионален и териториален принцип трудно ще установим кой е източника на заразата”, категорични са от здравната инспекция.

Йовка ВЕЛИКОВА
-vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн