Сероочистките в “Брикел“ тръгват – преглед на в.”Новината” – понеделник

Сероочистките в“Брикел“ тръгват, е водещото заглавие в новия брой на „Новината“. В Министерството на околната среда и водите е стартирала процедурата за изготвяне доклад за ОВОС за изграждане на сероочистващи инсталации в два от блоковете на топлоцентралата на гълъбовското дружество “Брикел”. Това призна при посещението си в Стара Загора министър Нона Караджова.

„Мога да ви уверя, че ще им съдействаме максимално да придвижат процеса”, увери тя журналистите (вестникът публикува и интервю с нея на страница 5). Както е известно, по нейна заповед от началото на декември бяха изведени четири от блоковете на топлоцентралата и тя работи на минимална мощност, за да осигурява отоплението на обществените и социалните заведения в Гълъбово.

„Брикел“ има готовност да започне рехабилитация на блоковете и изграждане на модерна сероочистваща инсталация, за което има сключен договор с немска фирма и внесени банкови гаранции от собственика на дружеството. По време на протестите срещу намеренията на МОСВ централата да бъде затворена изцяло, от синдикатите и ръководството на дружеството обявиха, че още през лятото в екоминистерството са депозирани всички необходими документи за стартиране на процедурата по ОВОС, без която изграждането на съоръженията не може да започне. Досега нито Караджова, нито подчинените й обясниха защо тя се бави.

Министър Караджова дойде в петък в Стара Загора за официалното представяне на нов модул към системата за ранно предупреждение. Благодарение на него 48 часа по-рано заралии ще бъдат осведомявани за възможни замърсявания с азотен диоксид в града. Модулът е разработен от екип на доц. д-р Христомир Брънзов.

* * *

Операта стана „Сграда на годината“, съобщава още вестникът. Възстановената сграда на Държавна опера – Стара Загора стана “Сграда на годината 2010″ в категорията “Сгради култура, изкуство и религия”. Статуетката получи главният архитект на община Стара Загора арх. Иван Кирчев лично от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. На церемонията в хотел “Кемпински” в столицата заедно с арх. Кирчев бе и ръководителят на строителния консорциум, възстановил сградата – инж. Никола Нешев. Номинацията на старозагорската опера бе редом с изключително силната кандидатура на възстановения хан на Хаджи Николи (строен от майстор Кольо Фичето) във Велико Търново.

* * *

Жена стана Царица на пелина, съобщава още “Новината”. Златка Лесова пребори 17 майстори на ненадминатия змейовски пелин и се окичи с короната на традиционния вече празник в старозагорското село Змейово. Журито с председател Пенка Георгиева отсъди единодушно, че тя е произвела най-дъхавия и избистрен еликсир. Наградата на победителката е 3-дневна екскурзия до турския курорт Анталия.

Лауреатката участва за 4-ти път в надпреварата и е доволна, че най-после нейният майсторлък е оценен по достойнство. На второ място бе отличен пелинът на Атанас Ненчев и той получи награда от Фондация „Земя завинаги“. Трети се нареди Тодор Бегликчиев. Наградата му бе от фирмата за внос и дистрибуция на перилни препарати на старозагорката Велина Русчева.

-

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн