Виновникът за пожара в “Агробиохим” обжалва санкцията си

На 17 декември т.г. състав на Районен съд – Стара Загора даде ход на делото, заведено от “Смарт Кемикълс” ЕАД срещу регионалната екоинспекция. От фирмата не са съгласни с наложеното им наказателно постановление, според което трябва за заплатят 20 000 лева за нанеси екологични щети. В съдебната зала обаче не присъства нито представител, нито упълномощено лице от жалбоподателя. За сметка на това магистратите изслушаха трима експерти от РИОСВ и един от “Гражданска защита”.

Специалистите върнаха лентата на 16 юли, когато от късния следобед до сутринта на следващия ден беше гасена запалената сяра на площадката на “Смарт Кемикълс” в района на “Агробиохим”. Стана ясно, че огънят е бушувал часове преди някой да уведоми екоинспекцията, пожарната, МВР, “Гражданска защита” и областния управител. Когато екипите пристигат на място, около 50 тона сяра вече горят на широк фронт, а вятърът разнася отровните газове към близкото село Калитиново. При първите замервания в 21 часа мобилната станция отчита концентрация на серен диоксид 1347.4 микрограма на кубичен метър при пределна норма от 350. В 22 часа стойностите са 614 микрограма, час по-късно – 431, а в полунощ – 407. Колко серен диоксид е имало във въздуха преди това, никой не може да каже. На помощ е повикана тежка техника от частна фирма и само благодарение на изключителните умения на целия екип и на багериста, който засипва огнището с пръст и строителни материали, ситуацията е овладяна. Има и пострадал служител на “Гражданска защита”.

От РИОСВ припомниха, че пожар на същото място, но овладян още в началото, имаше и през 2008 година. Тогава с констативен протокол от 24 април на “Смарт Кемикълс” е предписано да назначи денонощна охрана, да не се допускат пожароопасни дейности в района, а сярата да бъде събрана и съхраняване в закрито помещение. От фирмата отговарят, че охрана е осигурена и че проучват възможностите за продажбата на химическото вещество. И дотук. Сярата продължава да стои на открито, а охрана липсва.

След потушаването на пожара през лятото на 2010 г. следва нова проверка. На 11 септември отново е предписано сярата да се събере и обезопаси, а срокът е 30 септември. На 4 октомври е констатирано, че отново нищо не е направено и предстои да бъде издадено ново наказателно постановление. Директорката на РИОСВ инж. Пенка Начева е категорична, че и то ще бъде на стойност от 20 000 лева. Само дето не е ясно кога ще бъде платена първата санкция и кога втората. Практиката показва, че пет месеца след пожара “Смарт Кемикълс” не е глобена нито със стотинка както за екологичното замърсяване, така и за разходите по гасенето.

Второто заседание по делото е насрочено за 20 януари.

Емил НИКОЛОВ
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн