Общините спасиха МБАЛ “Киркович” от национализация

Представителите на 11-те общини от Старозагорска област, притежаващи 49% от МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” АД, гласуваха против исканото от държавата увеличение на капитала на дружеството. Общото събрание на акционерите, продължило само 20 минути, се проведе на 17 декември. Предложеният дневен ред се състоеше от две основно точки – увеличение на капитала на МБАЛ “Киркович” и промяна на Устава.

Държавата в лицето на Министерството на здравеопазването поиска да увеличи собствеността си в старозагорската болница от 51% на 74.73% за сметка на 11-те общини. Придобиване на блокиращата квота трябваше да стане не срещу инвестиране на свежи пари, а с приведените през 2007, 2008 г. и 2009 г. средства от републиканския бюджет за погасяване на задължения.

Почти няма правителство от прехода, което да не е пожелало да придобие “златната акция” на болницата със 120-годишна история, строена на общинска земя с общински средства. Имотът е изключително апетитен и като сградов фонд, и като имидж на най-търсеното от пациентите лечебно заведение в областта.

На 17 декември т.г. за пореден път общините дадоха да се разбере, че няма да си дадат болницата. Не се знае обаче дали скоро няма да последва нов юридически трик.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн