85 850 евро са иззети при втория етап на акция “Пластиките” в Казанлъшко

Задържани са приятелката и племенника на Х.И. – един от основните членове на неутрализираната преди седмица организирана престъпна група, източвала банкови карти в страни от ЕС.

38-годишният Х.И. бе задържан на 18.11.2010 г. край Мъглиж в лек автомобил  “БМВ”. От колата бяха иззети 3700 евро, близо 2000 лв., два преносими компютъра и флаш-памет, за които се предполага че съдържат данни на чужди електронни платежни инструменти, както и софтуер за обработката им.

На същата дата бе задържан и 22-годишният К.И. (племенник на Х.И.), в чието жилище в с. Долно Сахране, общ. Казанлък също бе открит преносим компютър с кодирани файлове.

Общо седем комплекта скимиращи устройства, преносими компютри, записващо устройство за пластики с магнитна лента, мобилни телефонни апарати, електронни платки и компоненти за скимиращи устройства, 50  пластики (заготовки за банкови карти), гипсови отливки на части от АТМ-устройства и др. бяха иззети в първия етап на спецакцията на сектор БОП и ОДМВР – Стара Загора, при която бяха задържани общо десет лица. Пет от тях бяха привлечени като обвиняеми по образуваното досъдебно производство и с определение на Окръжен съд – Стара Загора, на четирима (в това число на Х.И.) бе взета мярка за неотклонение “Задържане под стража”, а след изтичане на 24.часовото задържане К.И. бе освободен.

При последващите процесуални действия, привечер на 26.11.2010 г. пред къщата на Х.И. в с. Енина е забелязан лек автомобил “Нисан Кашкай”, с варненска регистрация. В багажника на колата, която е собственост на 30-годишната Е.Ц. от Варна (приятелка на задържания), е открита пътна чанта с 85 850 евро.

Установено е, че парите са собственост на Х.И. и са били укрити в къщата му в с. Енина, където вчера Е.Ц. и придружаващият я К.И. пристигнали, за да ги приберат.

Цялата сума е в евро – валутата, в която са получавани паричните преводи от страните от ЕС, в които 38-годишният мъж и съучастниците му, чрез мрежа от наети и подставени лица са осъществявали неправомерно теглене на суми от чужди банкови сметки.

Е.Ц. и К.И. са задържани за 24 часа. Работата по документиране престъпната дейност на групата продължава.

Говорител на ОД МВР: Й. Георгиева

-

социални мрежи


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн