Консенсус за депото! Позициите на областния управител и на партия “Нова сила”

Широкото обществено обсъждане на въпросите около бъдещото регионално съоръжение за битови отпадъци на Стара Загора, което в този момент все още тече в зала “П.Р.Славейков” на общината, вече доведе до конкретен положителен резултат. Групата на БСП и коалиция, която миналата седмица не пусна точката за преобразуването на собствеността на 101 дка от земята на площадката край Ракитница от общинска публична в общинска частна, след два дни на извънредната сесия в четвъртък ще гласува “за”. Това обяви пред медиите председателят й доц.Бойчо Биволарски на брифинг от 11.30 часа.

Отляво надясно: зам.-кметът Белчо Белчев, Малина Крумова, ръководител на Оперативна програма “Околна среда”, датският консултант Йорген Йоргенсен.

“Поставихме 5 конкретни въпроса. Отговориха ни. Доволни сме най-вече от това, че община Стара Загора няма да заделя собствени оборотни средства за  изпълнението на проекта, а ще използва аванса от 10 млн. лв., който ще бъде отпуснат. Ние никога не сме смятали, че не трябва да има регионално депо. 52-та милиона лева не бива да се губят. Към момента не е изпуснат никакъв срок”, отбеляза доц.Биволарски.

В обсъждането участваха и (отляво надясно): председателят на Общинския съвет Тенчо Руканов, кметът проф.Светлин Танчев и областният управител Йордан Николов.

Представителят на датския консултант по подготовката на проекта (консорциум  RNEP) Йорген Йоргенсен, който участва в срещата, съобщи, че с въвеждането в експлоатация на регионалното депо цената за  събирането и извозването на тон отпадъци за Стара Загора ще скочи с 31 лв. – от 80,11 лв. на 111,76 лв. Само преработката на боклука в депото ще струва 22,68 лв. на тон, като по-скъпо ще е използването на компостиращата инсталация – по 39,2 лв. на тон.

“У нас в Дания 30 подобни регионални съоръжения замениха още преди повече от 30 години 1200 местни сметища. След това се премина и към заводи за изгаряне на отпадъците. Лично аз съм участвал в проектирането на 10 от големите депа, а компанията, в която работя, е направила 70% от тях. Протести имаше и при нас, но само преди изграждането на съоръженията, не и след това. Сред нашите депа има и такива, които са на 200 м от жилищните райони. Но там не робуваме на таблици за 1000 или 2000 метра отстояние, а мерим нива на шум, запрашаване и т.н.”, каза г-н Йоргенсен.

“Обявената цена по наши първоначални пресмятания означава, че такса смет в Стара Загора ще бъде с около 50% по-висока от сегашната, когато депото заработи”, коментира инж.Георги Георгиев, зам.-председател на групата на общинските съветници от БСП и коалиция.

Ръководителката на Управляващия орган на Оперативна програма “Околна среда” Малина Крумова, която участва в дискусията, посочи, че община Стара Загора е свободна оттук нататък да разшири бъдещото съоръжение за преработка на отпадъци със завод за изгарянето им. Според нея на предвидената площадка от 350 дка има място за развитие на системата. За целта обаче се очаква да бъдат привлечени и частни средства.

* * *

Йордан Николов: Депото в Ракитница е без алтернатива към момента

Момент от дискусията

Областният управител Йордан Николов участва в широката обществена дискусия за реализацията на инвестиционния проект за „Изграждане на Регионално съоръжение за третиране на отпадъците” край с.Ракитница.

Той представи хронологията на проведените от него работни срещи и инициативи с участието както на заинтересованите страни, така и на протестиращите жители на село Ракитница.

Преди това областният управител припомни за недоразумението между Министерствата на околната среда и водите, и на регионалното развитие и благоустройството през 2008 година, в резултат на което министър Асен Гагаузов без становище на областния управител и Министерски съвет дава концесия  за 25 години за добив на инертни материали на площадка „Мандрата”.

Според Йордан Николов „направено е всичко в рамките на възможното до днешния ден, когато площадка Ракитница няма алтернатива”. Той припомни, че „от Европейския съюз отпускат над 50 млн. лв. за депониране на отпадъците и нито лев за завод”. Съоръжението, което трябва да бъде изградено, е модерно и общините ще плащат нормални цени за битови отпадъци, каза Николов. Той призова към разум общинските съветници на Стара Загора и изрази увереност, че въпросът няма да се политизира по време на извънредната сесия на Общинския съвет в Стара Загора на 2 декември, когато ще се гласува за отчуждаването на общински земи за бъдещото депо край с.Ракитница.

* * *

“Нова сила”:  Населението не бива да страда поради липсата на депо

Четиримата общински съветници от партия “Нова сила” все още не са решили дали ще подкрепят на извънредната сесия в четвъртък преобразуването на собствеността на парчето земя за новото регионално съоръжение, стана ясно от брифинга им в 13.30 часа днес. “Има какво още да получим като информация”, обявиха те.

Но едновременно с това декларираха: “Нова сила” няма намерение да кара населението на региона да страда поради липсата на депо, но и няма да допусне драстично увеличение на такса смет.

Пред медиите се явиха лидерът на партията Антон Сираков, трима негови заместници, както и старозагорските активисти на партията, начело с неформалния им лидер Тихомир Томов.

Тезите им бяха следните:

- Връщаме на ЕС голяма част от парите под формата на консултантски хонорари;

- Да се насочим към завод, използващ руската технология на високотемпературно пиролизно разграждане, какъвто има вече в Румъния;

- Камионите, с които днес се извозват отпадъците, не са пригодени за транспорт на големи разстояния;

- Подписването на концесията за Мандра баир е въпросът, който ни раздели в Стара Загора.

-

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн