Боклукът размириса Общински съвет – Стара Загора

С отрицателния си вот 14 общински съветници спряха към настоящия момент процедурата по изграждане на Регионално съоръжение за третиране на битови отпадъци. На проведеното вчера заседание на Общинския съвет в Стара Загора не беше прието предложението за промяна на собствеността на 100 дка земя край село Ракитница, за да се обособи площадка от общо 350 дка за бъдещото съоръжение. 29 съветници гласуваха – “за”, 8 – “против” и 6 – “въздържали се”, като по този начин не се осигури квалифицирано мнозинство. Предложението не беше подкрепено основно от левицата и партия “Нова сила”.

След отрицателния вот на 14-те старейшини Общински съвет – Стара Загора, де юре и де факто постави в безизходно положение още 11 общини, членуващи в Регоналното сдружение за управление на отпадъците, чиито местни сметища, както и старозагорското на Мандра баир, ще бъдат закрити, ако не бъде изградено Регионално съоръжение за третиране на битови отпадъци.

Въпреки че предварително се знаеха позициите на отделните политически сили, началото на вчерашната сесията не вещаеше развихряне на партийни страсти. Затова и представителите на ГЕРБ, вместо да акцентират на препъни-камъка с фирмата на “Батко и Братко”, получила концесия на Мандра баир и де факто лишила областта от най-разумното място за изграждане на Регионалното съоръжение за третиране на битови отпадъци, се опитаха пространно да разяснят, че единствената възможна алтернатива е площадката “Ракитница-изток”. Преди това беше изслушана позицията на Инициативния комитет на Ракитница, който повече от година неотстъпчиво брани земята си от бъдещото съоръжение. Хората от Ракитница попитаха защо не е развалена концесията и защо се чакаше “последния влак”, за да се стигне до настоящата невъзможна невъзможност.

В защита на бъдещото регионално съоръжение пък се изказаха представители на три неправителствени организации. Методи Губеров от “Наш дом” пое иницативата, че ако при изграждането на съоръжението се окаже, че се застрашава околната среда, сдружението, което той предствлява, ще застане рамо да рамо с хората на Ракитница.

После започнаха дебатите на старейшините. В хода им стана ясно, че част от тях не за запознати с основни моменти от продължилите 6 години процедури. За разлика от хората от Ракитница и медиите. На няколко пъти отделни съветници и ресорният зам.-кмет Белчо Белчев се опитаха да обяснят, че ако не бъде прието предложението, МОСВ ще затвори сметището на Мандра баир, след което Стара Загора ще бъде принудена да си кара боклука в друга област, но срещу многократно по-висока такса смет за всяко домакинство.

Но докато четиримата съветници от “Нова сила” (бивши отцепници от “Атака) от доста време твърдяха, че ще гласуват против, защото смятат, че вместо депо трябва да бъде изграден завод за преработка на отпадъци, вчера левицата сюрпризира с предложението си да се свика извънредна сесия, на която директорът на ОП “Околна среда” да разясни схемата за финансиране на бъдещото Регионално съоръжение, да се даде гаранция, че на него няма да се кара софийският боклук, да се даде гаранция, че ще ни бъдат осигурени от републиканския бюджет 7.1 млн.лв за рекултивиране на Мандра баир и т.н. И тъй като това предложение нямаше как да бъде гласувано, тъй като не е включено в дневния ред, представителите на левицата гласуваха “против” и “въздържал се”. С което се блокира процедурата към настоящия момент за изграждане на Регионално съоръжение за третиране на битови отпадъци, предвидено да обслужва общо 12 общини.

Датският консултант, който трябва да изготви работния проект, е в България до 31 декември в очакване на решението на Общински съвет – Стара Загора. Ако дотогава съветниците от областния град не проявят политическа воля за единомислие и общият вот бъде против изграждането на Регионалното съоръжение по ОП “Околна среда” с европейски пари (б.р. в размер на 52 млн.лв.), всички общински сметища на територията на Старозагорска област ще бъдат затворени. И след Нова година контейнерите ще започнат да преливат, тъй като комшиите по област (тоест депата в Гарваново и Шишманци) вече декларираха, че няма да приемат и грам от нашия боклук.

Боклукът няма партийна окраска, но вони… много. Над вонята може да надделее само едно – диалогът и здравият разум!

Йовка ВЕЛИКОВА
-

spodelime

1 коментар on “Боклукът размириса Общински съвет – Стара Загора”

  • kirovk wrote on 26 ноември, 2010, 11:10

    Браво Йовке! Това е първата публикация по въпроса, в която се засяга сърцевината на проблема – а тя е кой и защо даде концесията на Мандра баир, и какво толкова пречи да се развали концесията или се оказва, че не жителите на Ракитница, а концесионерът от Мандра баир се опитва да извива ръцете на старозагорци. И явно той е на сметка да не се разваля концесията па ако ще да мирише в Стара Загора и в Ракитница. Дреме му на него той санким не живее нито в Стара Загора, нито в ракитница/ Нали съответните приходи влизат в джоба му!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн